Видяна:27

Въвеждането на система, при която платеният данък върху минималната работна заплата се връща на данъкоплатците, обезсмисля всякакви по-нататъшни данъчни преференции.

Това казва в интервю за „Стандарт“ миистър – председателят Пламен Орешарски в отговор на въпроса дали ще се въведе ли семейното подоходно облагане."След като целият платен данък върху най-малките доходи се връща, какво още да върнем на нискодоходните данъкоплатци", аргументира се Орешарски. Данъчното облекчение влезе в сила от вчера и чрез него физическите лица ще могат да ползват данъчното облекчение за доходи, непревишаващи минималната работна заплата от 340 лв. Премиерът добави, че тези нискодоходните данъкоплатци получават и детски добавки - "еквивалент на отрицателен данък". "Така ангажиментът от програмата практически е изпълнен, доколкото семейното подоходно облагане се разглежда в пряка връзка с облекчаване на ниските доходи", обясни Орешарски.В средата на ноември финансовият министър Петър Чобанов каза, че през втората половина от мандата може да се мисли за въвеждане на семейно подоходно облагане и за необлагаем минимум, но със сигурност единната ставка от 10% данък остава.На въпрос накъде ще се насочи социалната реформа тази година Пламен Орешарски заяви, че ще продължи политиката на насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца. "И не поради тези или следващи избори, а заради влошаващата се демографска структура, т.е. да има кой да гласува след време", аргументира се Орешарски.

„Инвестирайте разумно“, е посланието на премиера към бизнеса за новата 2014 г.

Според него, вложенията трябва да се правят при внимателна преценка на степента на възстановяване на местния и външните пазари.

"Правим усилия да увеличим възможностите за експорт към трети страни, като разширим търговските представителства извън европейските държави", казва още Орешарски.

Той бе категоричен, че кабинетът започва на чисто годината, защото за първи път след 2009 г. е върнато цялото ДДС на фирмите.

„Ще насърчаваме раждането на деца, ново поевтиняване на тока не е препоръчително за енергийната система“, каза още премиерът.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Jan. 2, 2014, 10:56 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

OkAlfred Smart Home
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01334
USD/BGNспад1.64477GBP/BGNръст2.29716
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39750
CHF/BGNспад1.81580

Фиксинг на ЕЦБ от 31-07-2021

Всички