Видяна:23

Ударът срещу Сирия се отлага. Барак Обама поиска решението за военна атака да мине през Конгрес, който се събира на 9 септември.

Американският президент се опита да парира критиките за колебливост, като отново потвърди, че ще предприемат кратък и прецизен удар. По думите му, операцията няма да е с отворен край и няма да има сухопътна офанзива.Часове след изявлението на Обама държавният секретар Джон Кери обяви, че вече има тестове,

които потвърждават използването на газ зарин. Факт, който според него, ще убеди Конгреса да постъпи правилно, като разреши удар срещу режима на Башар Асад.Барак Обама реагира достатъчно бързо, за да не бъде обвиняван, че няма визия за действия. За десет минути, колкото продължи обръщението му, той не само каза как смята да действа, но и опита да успокои разнопосочни тревоги в американското общество и сред съюзниците на Вашингтон."След внимателно обмисляне реших, че Съединените щати трябва да предприемат действия срещу цели на сирийския режим", заяви Барак Обама - президент на САЩ.Като върховен главнокомандващ, президентът на САЩ не е длъжен да иска разрешение от законодателите за военни операции, които са по-кратки от 2 месеца.

Но Обама реши да потърси подкрепа. "Взех и второ решение: аз ще поискам пълномощия да използвам сила от представителите на американския народ в Конгреса", подчерта Барак Обама.Обама очевидно разчита дебатът на Капитолия да обедини нацията по въпроса за Сирия, но пък поема и риск - дали наистина Конгресът ще застане зад Белия дом в това решение - въпреки мотивите за националната сигурност, за защита на съюзниците в Близкия изток и необходимостта Башар Асад да бъде накаран да спазва конвенцията за забрана на химическите оръжия, за да не се създава опасен прецедент."И в заключение, нека кажа следното на хората:

знам, че ние сме изтощени от войни. Свърши една война в Ирак. Сега приключваме друга в Афганистан.

Американският народ е достатъчно разумен и знае, че ние не можем да решим конфликта в Сирия с военна сила. Затова не смятаме да изпращаме наши войници в чужда война", заяви Обама.След като завърши обръщението си, Обама се прибра, без да отговаря на въпроси на медиите. По-късно пред Белия дом се състоя демонстрация против военни действия в Сирия.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Sept. 2, 2013, 10:08 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

И Швейцария ще бори социалния туризъм
И Швейцария ще бори социалния туризъм

Берн реши да спре социалните помощи за граждани на Европейския съюз, които търсят работа в ...

Блестяща Цвети стигна до исторически първи финал в Сидни
Блестяща Цвети стигна до исторически първи финал ...

С победата си на Квитова Цвети не само се класира за първия си финал в ...

Лондон се готви за безредици, полицията на крак
Лондон се готви за безредици, полицията на ...

Британската полицията е приведена в състояние на повишена готовност, след като съдът призна за законосъобразни ...

Напук на забраните, пушенето по света цъфти
Напук на забраните, пушенето по света цъфти

Българките, заедно с гъркините и французойките са сред най-пушещите жени в света, показва изследването на ...

OkAlfred Smart Home
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01318
USD/BGNспад1.65647GBP/BGNръст2.29837
JPY/BGNръст0.01505RON/BGNръст0.39742
CHF/BGNспад1.81059

Фиксинг на ЕЦБ от 28-07-2021

Всички