Видяна:29

В проекта за бюджет прозират силно предизборните политически ангажименти, пише в становище на Българската стопанска камара за проекта на Бюджет 2014 г.

Според организацията обявените седем приоритета в най-важния финансов закон нямат финансова проекция и не са структурирани политиките за осъществяването им.

Засега реални реформи се наблюдават само в системата на МВР, както и в опитите на социалното министерство да постави на обективна основа реформи в социалната и осигурителната сфера, заявяват работодателите.

Те посочват два основни инструмента за излизане от кризата и осигуряване на растеж - разкриването на нови устойчиви работни места и увеличение на износа.

Според БСК сега не се наблюдава финансова бюджетна политика в подкрепа на тези направления. Политиката трябва да бъде насочена към това все повече хора да получават заплати, а не все по-малко хора да имат все по-високи заплати, коментират от камарата.

Представителите на бизнеса отчитат сложната политическа и икономическа ситуация в страната и ключовото значение на Бюджет 2014 г. за българската икономика. В позицията се обсъжда и "тежкото финансово наследство за 2014 г., в т. ч. намалението на приходите от данъчни и осигурителни плащания, одържавяването на управлението и средствата на НЗОК и наличието на хронични дефицити, разходването на голяма част от държавния резерв през последните кризисни години и невъзможността с един бюджет да се санира това наследство“.

Като цяло БСК подкрепя декларираните намерения за запазване на финансовата стабилност и осигуряване на предвидима бизнес среда, като задържане на бюджетния дефицит до 1,8% от БВП в сравнение от 2% за тази година, запазване на преразпределителната функция на бюджета под 40% от БВП (39,7% общи разходи, трансфери и вноски за ЕС).

Според предприемачите трябва да се засили програмното бюджетиране, да се изплащат навреме задълженията на държавата към бизнеса, да се намали административната тежест и да се подобри бизнессредата.

Те са категорични, че трябва да се въведе Е-правителство, да продължат децентрализацията и аутсорсингът.

Според БСК заложеният растеж на БВП от 1,8% може да бъде възприет като оптимистичен при очакван растеж за 2013 г. от 0,6% и непреодолени трайни негативни тенденции.

В камарата са на мнение, че предвиденият ръст от 9,9% на преките чуждестранни инвестиции се оценява като реалистичен, но недостатъчен за осезаемо икономическо възстановяване.

Приетият механизъм за т. нар. "единна сметка“ следва да се усъвършенства за възстановяване правото на данъчно задълженото лице да определя по безспорен начин конкретните задължения, които покрива с внесените суми, препоръчват от бизнесорганизацията.

От там са на мнение, че прогнозна инфлация от 1,8% е възможна, но при по-висок растеж.

От БСК категорично не приемат увеличението на минималната работна заплата от 310 лв. на 340 лв. за 2014 г., предвидените последващи увеличения до 420 лв. през 2016 г. и ръста на минималните осигурителни доходи по основни икономически дейности и квалификационни групи професии, несъпроводени от оценка на въздействието.

Това решение е в противоречие и със заявените намерения за разкриване на нови работни места и намаляване на равнището на безработица.

Значителните регионални и отраслови различия, различията в размера на предприятията, в заплащането на труда, в перспективите за възстановяване, закриването на предприятия и спад на производството увеличават риска за намаляване на заетостта, предупреждават от организацията, ръководена от Божидар Данев.

Проектозаконът за държавния бюджет трябва да бъде придружен от пакет предложения за структурни реформи, които съответстват на предвиденото дефицитно финансиране и увеличен таван на държавния дълг, които да разширят "фискалното пространство“ и осигурят подкрепа на основните фактори за догонващ икономически растеж през следващите години, се посочва в анализа на БСК.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Oct. 30, 2013, 10:06 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Баба играе на борсата, изкара $1 млн.
Баба играе на борсата, изкара $1 млн.

Възрастна германка стана един от най-заможните хора в страната си с игра на борсата. Фрау ...

Инвеститорите загърбват златото
Инвеститорите загърбват златото

През тази година благородният метал стигна до най-ниската обезценка от 32 години и прогнозите са ...

Авиокомпания пуска интернет по време на полет
Авиокомпания пуска интернет по време на полет

Собствениците на "Джет блу" обещават, връзката, наречена Fly FI, да бъде със завидна скорост и ...

Подписахме с американците за 7 блок на Козлодуй
Подписахме с американците за 7 блок на ...

Представителите на БЕХ и на американската компания "Уестингаус" подписаха споразумение, което ще даде възможност за ...

OkAlfred Smart Home
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01334
USD/BGNспад1.64477GBP/BGNръст2.29716
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39750
CHF/BGNспад1.81580

Фиксинг на ЕЦБ от 31-07-2021

Всички