Видяна:24

Съветът на ректорите не одобрява окупацията на студентите, които желаят оставка на партии, парламент и смяна на политическата система. Ректорите смятат, че това е нарушение на конституцията и законите, пречи на нормалния учебен процес.

"Всички колеги бяха единодушни около позицията, че университетът е храм на науката. Там се прави наука и се преподава наука, така, както в храма божи човек се моли и слави Бога.

И този храм не може да бъде оскверняван с други действия и други форми", каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев, който подчерта, че не е сигурен само за позицията на НБУ.

"Това е неспазване на конституция. Това не е правилният път да си изразяват с право недоволството. Ние обичаме младите хора, въпросът е формата на това бунтарство, тя не бива да пречи на другите", категоричен е ректорът на УНСС. "Това не е работеща схема. Това, че една група студенти не са доволни срещу дадената ситуация в страната, каквато и промяна да стане, при всички случаи друга група студенти няма пак да са доволни", отбелязаха двамата с колегата му ректор на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев.

Митев попита защо студентите не излязат на улицата да протестират и да не пречат на желаещите да учат и на преподавателите да работят.

Проф. Митев съобщи още, че по време на негова среща с премиера Орешарски вчера е бил уведомен, че всички университети ще получат по-високи бюджети през 2014 г.

"Няма да има университет, който да не получи повече. Има обещания на премиера за 100% изпълнение на бюджета", добави проф. Митев.

Той съобщил добрата новина на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев, за да информира протестиращите по време на Академичния съвет.

Илчев обаче докладвал, че не е последвала никаква реакция на добрата новина, а протестиращите студенти не се вълнуват от парите за техните вузове.

"Въобще не ги интересува", докладвал проф. Илчев, при което шефът на ректорския съвет проф. Митев изказа недоумението си как може студентите да не се интересуват от най-важното - обезпечаването и финансирането на тяхното образование.

Междувременно отново в двора на СУ, където окупацията продължава 7-ми ден, се размениха емоционални реплики между две групи студенти - едните протестиращи, другите желаещи да учат. Взаимните обвинения бяха на тема "провокатори". Повече по тази тема може да прочетете тук.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Oct. 29, 2013, 10:19 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01318
USD/BGNспад1.65647GBP/BGNръст2.29837
JPY/BGNръст0.01505RON/BGNръст0.39742
CHF/BGNспад1.81059

Фиксинг на ЕЦБ от 28-07-2021

Всички