Видяна:28

Зимата излиза най-тънко на климатик. Това показват изчисленията на експертите от Българския енергиен форум. Те са сметнали, че за апартамент с площ 50 квадрата с южно изложение климатикът ще глътне 234 лв. за отопление през цялата зима.

От сравнени 19 начина за осигуряване на топло през студените месеци на годината парното се нарежда на 13-о място, а природният газ на 14-о. По-напред в класацията по евтино отопление излизат дървата, въглищните котли и комбинацията между климатик и електрическа печка. От Българския енергиен форум предупреждават, че сравнението е направено без в сметката да се включва инвестицията, която трябва да се направи за закупуването на климатик, котел или пък за вързването към топлофикацията. Стандартът за качествено отопление и постигането на комфорт във всички помещения в едно жилище е температура да е от порядъка на 21-22 градуса, обясниха енергийните експерти. Стандартният разход на енергия е 0,03 киловата на кубичен метър, а продължителността на отоплителния сезон, за която са направени изчисленията е 2000 часа, което е типично за София, допълниха от БЕФ. Освен това експертите са правили сметките, при положение че жилището се отоплява, без уредите да се изключват на 100% в нито един момент.  При това положение необходимата топлоенергия за въпросния южен апартамент с площ 50 квадрата е 5200 киловатчаса за целия сезон. Така греенето само с електрическа печка при осреднени цени за тока в България от 16,2 стотинки за киловатчас излиза 842 лв. По-скъпо от това излизат само отоплението на дървени въглища - 987 лв. и с нафтови печки - 1325 лв. За сравнение, ако топлото за същото жилище се осигурява с климатик, харчът ще е едва 28% от този с електрическа печка.

По-евтино е само с термопомпа - 26% от разхода на елпечка, но експерти обясниха, че там инвестицията е много голяма. И допълниха, че на практика и климатикът е термопомпа, само че при падане на температурите под 0 градуса, ефективността му пада рязко. Ако нямате възможност да си купите 2 климатика, за да отоплявате тези 50 квадрата (в общия случай - две стаи), а комбинирате един климатик и една електрическа печка, това ще ви излезе двойно по-скъпо, отколкото само с климатик. Разходът за целия сезон при това положение излиза 417 лв. От друга страна, сравнено само с печката, тази комбинация идва с 50% по-евтина.

Горе-долу същата е икономията, която се получава и с котел на въглища. Парното бърка в джоба с 32% по-малко от печката. За въпросния апартамент от 50 квадрата в София сезонът по сметките на експертите излиза 576 лв. (без топлата вода). В сравнение с климатика обаче парното излиза с два пъти и половина по-солено.  Малко по-скъпо ще дойде, ако имате газово котле - 660 лв. Ако ползвате по-модерни системи за отопление, като например такива на брикети или пелети ще спестите малко под 40% от парите, които иначе бихте платили за топло от електрическа печка. В сравнение с климатика обаче ще дадете с 300 лв. отгоре. За намаляване на разходите на енергийните експерти съветват какъвто и начин на отопление да сте избрали, да поддържате стационарен режим на отопление без пълното му изключване, а само с частично намаляване на температурата.

Това осигурява икономия на гориво минимум 10-15% поради това, че се избягва изстиването и повторното "прогряване“ на вътрешните и външните стени на помещенията, които са най-големите акумулатори на топлинна енергия.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Пон, 28 Окт 2013 09:47:03 +0200

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1,95580EUR/BGNбез промяна0,01329
USD/BGNспад1,64727GBP/BGNръст2,29878
JPY/BGNръст0,01500RON/BGNръст0,39740
CHF/BGNспад1,81294

Фиксинг на ЕЦБ от 29-07-2021

Всички