Видяна:17

Президентът на САЩ Барак Обама не е бил уведомяван през 2010 г. за следенето на телефона на германския канцлер Ангела Меркел, съобщи американската Агенция за национална сигурност (АНС).

Според германският седмичник "Билд ам зонтаг" преди три години шефът на АНС генерал Кийт Алекзандър е уведомил Обама за следенето.

Според говорителката на агенцията Вани Вайнс обаче, Алекзандър не е обсъждал през 2010 г. с президента Обама никаква предполагаема разузнавателна операция в чужбина, засягаща германския канцлер, нито пък е обсъждал каквито и да било предполагаеми операции, които да я засягат.

"Медийните съобщения, в които се твърди обратното, не са истина", заяви Вайнс.

Междувременно вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е прекратила подслушването на телефона на германския канцлер Ангела Меркел и на редица други световни лидери, след като Белият дом е научил за тези програми.

Когато Белият дом научил за програмите, било взето решение да се прекрати подслушването на някои лидери, в това число и на Ангела Меркел.

Администрацията не е спряла всички подобни програми, тъй като чрез тях се получават необходими на САЩ разузнавателни данни, пише "Уолстрийт джърнъл". Вестникът отбелязва, че не знае кого от световните лидери освен канцлера агенцията е престанала да подслушва.

Изданието също твърди, че президентът на САЩ в продължение на почти пет години - от встъпването си в длъжност - не е знаел, че американското разузнаване следи разговорите на световни лидери.

Според източници на "Уолстрийт джърнъл" това се дължи на факта, че АНС извършва едновременно толкова голямо количество операции, че просто не е в състояние да уведомява президента за всяка от тях.

По думите на представител на администрацията конкретните решения се вземат на равнище АНС, президентът не ги подписва. Но сега тази практика се преразглежда.

До тези обяснения се стигна, след като германското списание "Шпигел" съобщи, че личният мобилен телефон на канцлера се е следял от 2002 г., както и че Обама е бил уведомен за това след встъпването си в длъжност, но не е прекратил практиката.

Германски и американски разузнавателни служители се очаква да се срещнат през идните седмици във Вашингтон, за да обсъдят твърденията.

Това лято американски и британски медии публикуваха информация за секретни програми на АНС за следене, която им бе предадена от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

След това Белият дом започнал вътрешно разследване, което показало, че агенцията е подслушвала телефонните разговори на около 35 държавни глави.

Според "Мейл он сънди" телефоните на държавни лидери от Европейския съюз са били подслушвани в най-големия център за електронно прехващане на територията на Великобритания - базата на военновъздушни сили в Менуит Хил.

Базата е най-голямата в Европа станция за подслушване на телефонни разговори с 33 антени за проследяване от Космоса.

Чрез нея специалистите от американската Агенция за национална сигурност обработват прихванатите телефонни разговори и имейли, както на частни лица, така и на държавни служители.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Oct. 28, 2013, 10 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

И Швейцария ще бори социалния туризъм
И Швейцария ще бори социалния туризъм

Берн реши да спре социалните помощи за граждани на Европейския съюз, които търсят работа в ...

Блестяща Цвети стигна до исторически първи финал в Сидни
Блестяща Цвети стигна до исторически първи финал ...

С победата си на Квитова Цвети не само се класира за първия си финал в ...

Лондон се готви за безредици, полицията на крак
Лондон се готви за безредици, полицията на ...

Британската полицията е приведена в състояние на повишена готовност, след като съдът призна за законосъобразни ...

Напук на забраните, пушенето по света цъфти
Напук на забраните, пушенето по света цъфти

Българките, заедно с гъркините и французойките са сред най-пушещите жени в света, показва изследването на ...

BGDuino.com - Модулна и Хоби Електроника
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01329
USD/BGNспад1.64727GBP/BGNръст2.29878
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39740
CHF/BGNспад1.81294

Фиксинг на ЕЦБ от 29-07-2021

Всички