Видяна:20

Млада съдия е подписала заповедта за експулсиране на Гълъбин Боевски. Роберта де Оливейра Ферейра Лима завършила право в юридическото училище в Сао Бернардо до Кампо през 2007.

Тя била назначена в съда в Сао Пауло като стажант през същата година.Формално, според нормите на процедурата за експулсиране, Боевски би трябвало да е съдействал по някакъв начин на разследването, за да получи шанса да бъде "изгонен" от страната, без да излежи остатъка от присъдата си за трафик на 9,5 кг кокаин през октомври 2011 г. На практика обаче съдиите са взели предвид, че той е оказал пълно съдействие по време на разпитите и в детайли е разказал откъде е купил двата куфара. Те впоследствие се оказаха натъпкани професионално с дрога.Основна роля е изиграло и становището на главния прокурор на Бразилия, подписано през октомври 2010 г.

Според него Гълъбин Боевски "не представлява опасност за държавата и не може да се укрие", твърди адвокатът на щангиста Ивайло Дерменджиев. Според него само миналата година по същата процедура у нас са се върнали 12-13 българи.

Експулсирането на Боевски става възможно след решение номер 1.09.831 на съдия Роберта де Оливейра Ферейра Лима от Втори наказателен съд в област Аваре, което гласи: "...освобождаване на Гълъбин Пепов Боевски с цел експулсирането му,независимо, че не е изтърпял цялата му наложена присъда". След като Боевски е освободен от лапите на съдебната власт, по-късно самото изгонване става с решение декрет номер 889 на министъра на правосъдието Жозе Едуардо Кардозо от 13 март 2013 г. Това са съобщили от Министерството на правосъдието на Бразилия.

"Въпросите, свързани с изтърпяването на присъдата, са прерогатив на съдебната власт и към тях Министерството на правосъдието няма отношение. Тези въпроси са от компетенцията на съдия по изпълнение на наказанието. Съдебната власт е тази, която решава за всички промени по отношение на режима на излежаването на присъдата, предварителното освобождаване и т.н. Министерството на правосъдието по никакъв начин не участва в отношенията между затворника и съдебната власт", обясни експертът от министерството Лаура Муради.

С други думи, решението взима съдебната власт, а правосъдният министър като принципал на ръководеното от него министерство е изпълнител на това решение. "Процесът по експулсиране се извършва паралелно с излежаването на присъдата, въпреки че решението за изгонване може да се издаде преди края на изтърпяването на наказанието. Крайният резултат от този процес е изгонването от страната на осъдения след освобождаването му от съдебната власт", добави експертката.

Ето какво гласи въпросният декрет на правосъдния министър по случая с Боевски, публикуван в "Държавен вестник" на Бразилия:

"Декрет номер 889 от 13 март 2013 г.Държавният министър на правосъдието на основание на правомощията, които му предоставя чл. 1 на Постановление номер 3447 от 5 май 2000 г., публикувано в "Държавен вестник" на 8 май същата година, раздел 1, както и с оглед на разпоредбите на Процес номер 08704.006074/2011-03, Министерството на правосъдието, реши: Да експулсира от територията на страната в съответствие с чл. 65 и чл. 71 от Закон номер 6815 от 19 август 1980 г. Гълъбин Пепов Боевски с българско гражданство, син на Пепи Боевски и на Стелияна Боевска, роден в България на 19 декември 1974 г., на основание прекратяването на ефективното изпълнение на присъдата в страната или освобождаването на осъдения от съдебната власт. Подпис: Жозе Едуардо Кардозо".

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Oct. 28, 2013, 9:44 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

И Швейцария ще бори социалния туризъм
И Швейцария ще бори социалния туризъм

Берн реши да спре социалните помощи за граждани на Европейския съюз, които търсят работа в ...

Блестяща Цвети стигна до исторически първи финал в Сидни
Блестяща Цвети стигна до исторически първи финал ...

С победата си на Квитова Цвети не само се класира за първия си финал в ...

Лондон се готви за безредици, полицията на крак
Лондон се готви за безредици, полицията на ...

Британската полицията е приведена в състояние на повишена готовност, след като съдът призна за законосъобразни ...

Напук на забраните, пушенето по света цъфти
Напук на забраните, пушенето по света цъфти

Българките, заедно с гъркините и французойките са сред най-пушещите жени в света, показва изследването на ...

BGDuino.com - Модулна и Хоби Електроника
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01329
USD/BGNспад1.64727GBP/BGNръст2.29878
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39740
CHF/BGNспад1.81294

Фиксинг на ЕЦБ от 29-07-2021

Всички