Видяна:26

Бежанци са нанесли щети за около 4 хил. лева в центъра за настаняване във "Враждебна", каза шефът на агенцията Николай Чирпанлиев.

След като скоро е приключил ремонтът на сградата, чужденците са разбили мивки, изкъртили са новите врати, за да играят карти върху тях, обясни той.

Те са предупредени, че от джоба на българския данъкоплатец няма да излезе една стотинка, която да покрие щетите и всичко ще е за сметка на настанените в лагера. Подобни проблеми са регистрирани и на други места, в които има настанени бежанци. Във всички лагери хора си слагали дюшеците и чаршафите на земята, за да спят на тях, но това е просто техният бит, обясни Чирпанлиев. По този начин шефът на Агенцията опита да опровергае изказването на президента Росен Плевнелиев, според когото не полагаме достатъчно грижи за чуждите имигранти, след като те спят по пода.

Местата за настаняване на чужденци на агенцията са надвишени с между 20 и 50%, уточни още Чирпанлиев.

Нидал Алгафари от сирийската общност у нас пък заяви, че досега държавата ни има по-скоро административен проблем заради бавната процедура по получаване на статут на бежанец. Алгафари отсече:

„Недейте да имате комплекс, че не ги посрещаме толкова добре - те бягат от нещо много по-лошо.“

Алгафари обясни още, че всеки ден на сайта на сирийската общност идват по 10-15 писма от българи, които предлагат помощта си на чужденците. Отношението на българския народ към тях те няма да го видят нито в Германия, нито в Италия, каза още той.

Той смята, че голяма част от сънародниците му няма да останат в България, а ще тръгнат към други европейски държави, защото знаят, че минималната работна заплата там е доста по-висока от българската.

Николай Чирпанлиев пък бе категоричен, че на този етап няма заплаха за националната сигурност от чужденците тук, като все пак има неколцина младежи, които могат да извършват криминални прояви и вече имат такива, но не са заплаха за националната сигурност.

Четирима от тях вече са предадени на дирекция "Емиграция“ и ще бъдат екстрадирани от страната заради конфликт във "Враждебна“, а след това са и извършвали непристойни действия в центъра на София. Всички, които нарушават законите на България, ще бъдат екстрадирани, отсече шефът на агенцията.

На този етап 70-80 човека учат български език, това не им е бонус по отношение на статута, но те са хората, които искат да се интегрират и да останат в България.

От два дни пък от Агенция "Държавна финансова инспекция" правят проверка как са се харчили парите за бежанци от предишното ръководство на ДАБ, каза още Чипранлиев.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Oct. 24, 2013, 3:59 p.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

BGDuino.com - Модулна и Хоби Електроника
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01329
USD/BGNспад1.64727GBP/BGNръст2.29878
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39740
CHF/BGNспад1.81294

Фиксинг на ЕЦБ от 29-07-2021

Всички