Видяна:40

Абсолютна забрана на колите с десен волан у нас.

Това поискаха експерти по време на дискусия в Народното събрание за промените в Закона за движение по пътищата вчера. "Тези коли, автобуси и камиони са изключително опасни и не трябва изобщо да се движат по нашите пътища”, категоричен е изпълнителният директор на „Технотест” инж. Драгомир Мицов. Той разказа случай за автобус с десен волан, който се движел по линията София - Перник. Рейсът с обърната дирекция стоварил хората директно на пътя вляво, откъдето минават колите.

Ако предложението бъде прието, това ще наложи шофьори, които са купили колите си от Великобритания, да обръщат воланите им. Освен връщането на полигона за упражнение при обучението, друго предложение, което беше направено по време на кръглата маса вчера, е шофьорите, които системно превишават скоростта, да бъдат изпращани на психотест. Ако не го издържат, то книжката им да бъде отнемана за значително по-дълъг период от време, отколкото предвижда сега действащото законодателство. Колоездачите също да имат книжки, за да могат да търпят санкции при нарушение на Закона за движение по пътищата, беше друго от обсъдените на кръглата маса предложения вчера.

Подобен модел действал в Холандия. Само в София през лятото беше отчетено, че почти всеки втори колоездач допуска нарушения, когато се предвижва по улиците.

Велосипедистите минават на червено, карат по тротоарите и по пешеходните пътеки.

Системните нарушители на закона пък ще бъдат изпращани в болница, където да полагат обществено-полезен труд. Това е едно от предложенията за промяна в закона. Така джигитите ще могат да видят какво причинява безразсъдното шофиране и да се замислят, когато следващия път настъпят газта.

3 години изпитателен срок за водачите, които са взели наскоро книжка, поискаха от Съюза на българските автомобилисти. Председателят им Георги Янакиев обясни, че подобна практика имало в Австрия, Финландия, Швейцария и в други европейски страни и тя давала резултат. Депутатът от БСП Татяна Буруджиева пък излезе с идеята да се забрани на младите водачи да шофират мощни автомобили.

Тя се ангажира да внесе такъв текст в бъдещ нов закон за движение по пътищата. Според Буруджиева експертите ще определят каква да е допустимата мощност на автомобила, какъв да е "преходният период" за младия шофьор - 6 месеца или една година.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Oct. 23, 2013, 9:45 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01334
USD/BGNспад1.64477GBP/BGNръст2.29716
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39750
CHF/BGNспад1.81580

Фиксинг на ЕЦБ от 31-07-2021

Всички