Видяна:31

За повече от 11 години съществуване, пенсионните фондове, на които се разчита да осигурят по-високите пенсии на родените след 1959 г., са събрали повече пари от такси и удръжки, отколкото са спечелили от инвестициите на осигуровките на българите.

Това става ясно от отчетите им в Комисията за финансов надзор (КФН) през годините.

Над 4.6 млрд. лв. брутни постъпления от вноски са се натрупали към края на юни тази година в универсалните пенсионни фондове за 11 г. и 3 месеца.

В същото време нетните им активи са нараснали до 4.9 млрд. лв., т.е. увеличили са се с малко над 300 млн. лв., показват данните на КФН.

Докато таксите и удръжките, които фондовете събират от осигуровките, за да управляват добре парите за втора пенсия, са над 410 млн. лв.

Само за 2012 г. доходите на фондовете от такси са над 73 млн. лв., а за първото полугодие на тази година вече са минали 40 млн. лв.

Сумите растат с всяка година, тъй като все повече хората, задължени да се осигуряват за втора пенсия, излизат на пазара на труда, т.е. трупат се повече активи, от които се прибират такси.

В същото време расте и броят на хората, които имат разкрити партиди във фондовете, но в момента в тях няма постъпления заради безработицата или защото работодателите не превеждат парите.

Над 4 млн. българи са имали през 2012 г. партиди в задължителен, професионален или доброволен пенсионен фонд, което е с почти 100 000 повече, отколкото през 2011 г.

Въпреки това през миналата година брутните постъпления от осигуровки на пенсионните фондове - 836.3 млн. лв., са били по-малко, отколкото през 2011 г., когато са внесени 837.7 млн. лв., показват отчетите на дружествата в НСИ.

Фондовете в момента прибират 5%, а от 2017 г. в тях трябва да влизат 7% от осигурителния доход на родените след 1959 г., чиято пенсионна осигуровка в НОИ се намалява с толкова.

Според разчетите на осигурителния институт, тези прехвърлени вноски ще намалят пенсиите на бъдещите "млади" пенсионери от общественото осигуряване с поне 10%.

Очакванията са фондовете да покрият тази разлика и да осигурят допълнително поне още 10% от доброто управление на парите.

Кризата обаче срина цялата добра доходност, постигната преди нея, и в момента не се покрива дори инфлацията за периода.

Проблем е и родното законодателство, според което фондовете трябва да гарантират минимална доходност, но тя може да е и реално отрицателна.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Oct. 23, 2013, 9:59 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01329
USD/BGNспад1.64727GBP/BGNръст2.29878
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39740
CHF/BGNспад1.81294

Фиксинг на ЕЦБ от 29-07-2021

Всички