Видяна:24

България е поискала малко над 6 милиона Евро и най-вероятно ще ги получи до края на седмицата, обяви след извънредното заседание на кабинета по бежанската криза вице-премиерът Цветлин Йовчев.

Австрия, Чехия и Великобритания вече са отговорили на писмата ни за помощ и ще ни дадат финансова и друга подкрепа, допълни вътрешният министър.

"Няма държава, която да е спечелила от това, че на нейна територия са дошли бежанци. Няма държава, която да е успяла да ги спре.

Така че това, което ни очаква, е, че ще се сблъскаме с тежки проблеми. Можем само да се подготвим и да минимизираме рисковете.

Налице е увеличение на миграционния натиск към България."

Така обобщи голите факти и профила на бежанската криза вицепремиерът Цветлин Йовчев след извънредното заседание на правителството по проблема. Общо 6445 са преминали към 16 октомври, с 207 места е прехвърлен капацитетът на центровете, каза той вече известните цифри.

30 от децата на бежанците на възраст от 5 до 16 г. вече учат, разпределени в 2 групи, и преподаватели работят с тях, отчете още от изпълнените мерки Йовчев.

Допълнително 10 полицаи са пратени в центъра на столицата заради присъствието на бежанците, полицейските патрули са усилени навсякъде, където има такива центрове.

Охраната ни на границата е от най-добрите и се хващат почти на 100% нарушителите, но миграционният натиск към България се увеличава, констатира още вице-премиерът Цветлин Йовчев.

Заседанието беше посветено на оценката на обстановката от засиления миграционен натиск към България, рисковете от него, изпълнените до момента мерки и насоките, в които трябва да планираме и разработим конкретен план в най-кратък срок, обобщи той.

"Рисковете пред нас - възникване на хуманитарна криза, навлизане на терористи и възникване на социални напрежения с местното население, които се изразяват в ксенофобия и натоварване на социалните ни системи. Това води и до влошаване на криминогенната обстановка.

Препотвърдено е, че имаме усложнена обстановка в Близкия Изток и не можем в кратък период да очакваме прекратяване на проблемите, тоест бежанската криза ще продължи", обобщи още Йовчев.

Има рискове кризата да се пренесе в съседни на Сирия страни, като Ливан, където по неофициални данни са 1 милион сирийски бежанци. Ако там нещата ескалират, то може да последва голям поток към Европа, очерта рисковете пред Стария континент вице-премиерът.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Oct. 21, 2013, 4:24 p.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

OkAlfred Smart Home
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01329
USD/BGNспад1.64727GBP/BGNръст2.29878
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39740
CHF/BGNспад1.81294

Фиксинг на ЕЦБ от 29-07-2021

Всички