Видяна:32

Моделът на дуална система в професионалното образование и обучение ще стартира у нас в началото на учебната 2014/2015 г., съобщи министър Анелия Клисарова след форум в Министерския съвет.

По думите ѝ още до края на годината необходимите законови промени в закона за професионалното образование ще бъдат приети. След това обаче трябва да се променят някои наредби и Кодексът на труда, а и да се постигне обща позиция с бизнеса за това той какъв процент от обучението на учениците ще поеме.

Междувременно ще бъдат сформирани работни групи с участието на представители на просветното, икономическото и социалното министерство, работодателите, браншовите камари и синдикатите, които да избистрят най-важните въпроси, като например - с колко процента бизнесът ще финансира обучението на кадрите и какви работни места ще предостави за тях, след акто излязат от професионалната гимназия. Моделът на дуалната система в Швейцария и Германия представи по време на форума посланик Меглена Плугчиева.

И при двата модела учениците работят по 3-4 дни през седмицата, за което им се заплаща от бизнеса, като държавата поема малка част от финансирането - например в Германия този дял е 16%, а бизнесът финансира останалите 84%. През останалите дни децата учат, като практиката и обучението по съответната професия заемат две трети от обучението, а общообразователните предмети - една трета.

България е по-близо до германската дуална  система, където децата избират професионалното училище след 8 клас, докато в Швейцария това става след 10 клас. В подкрепа на германския модел се обявиха и премиерът Пламен Орешарски и евродепутатът Ивайло Калфин.

Посланикът ни в Швейцария обяви, че Федерацията предоставя на България 1,5 млн. швейцарски франка за стартирането на пилотен проект с дуална система в професионална гимназия.

Новината изненада и за самата просветна министърка Анелия Клисарова, която призна, че тепърва ще се избира кое учебно заведение ще бъде избрано за проекта.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Oct. 14, 2013, 4:04 p.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

BGDuino.com - Модулна и Хоби Електроника
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01329
USD/BGNспад1.64727GBP/BGNръст2.29878
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39740
CHF/BGNспад1.81294

Фиксинг на ЕЦБ от 29-07-2021

Всички