Видяна:23

Край на граждански, цигански и всякакви патрули. Няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци.

Това стана ясно след среща между главния прокурор и шефовете на МВР и ДАНС.

Тримата обсъдили информацията за "гражданските патрули на Боян Расате, които са инициирани на базата на законната самоотбрана и имат за цел идентифициране и уведомяване за съмнителни лица. Твърди се, че патрулирането е съгласувано със СДВР“.

Дни след като беше оповестено сформирането на патрулите на Расате, неправителствената организация "Национален център за развитие на ромите в България”, водена от Петко Асенов, създадоха контрапункт на гражданските патрули.

Сотир Цацаров, Владимир Писанчев и Цветлин Йовчев са анализирали и последните данни за разследванията на посегателства срещу български граждани от пребиваващи в страната чужденци,  както и за посегателства срещу чужденци, извършени по расови и ксенофобски подбуди. 

Председателят на ДАНС е представил и допълнителна информация в областта на националната сигурност, относно действия на лица и организации, осъществявани в нарушение на Конституцията и законите и свързани с проповядване и подбуждане към насилие и омраза, основани на раса, народност, религия или етническа принадлежност.

Организирането на т.нар. "граждански патрули” не е съгласувано по никакъв начин с полицейски органи.

Не отговарят на истината и твърденията, че Националният център за развитие на ромите в България е обсъждал създаването на организация за отбрана и с представители на прокуратурата и полицията, уточняват от прокуратурата в съобщение до медиите.

Оказа се, че Петко Асенов действително се е срещал със заместник - главния прокурор Ася Петрова, но на тема "Превенция на посегателствата срещу влакове, извършвани от роми”, след като такива срещи са били проведени с ръководствата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на БДЖ.

Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС са набелязали конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за "самоотбрана”, "самозащита”, "гражданско патрулиране” и т. н.

По искане на главния прокурор, в определени зони от центъра на столицата полицейското присъствие ще бъде засилено, като полицейските служители ще упражняват правомощията си по закона за МВР без никакви компромиси.

Вътрешният министър Йовчев пък е разпоредил създаването на необходимата организация на работа на столичната полиция в тази насока. 

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Nov. 25, 2013, 5:05 p.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

OkAlfred Smart Home
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01329
USD/BGNспад1.64727GBP/BGNръст2.29878
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39740
CHF/BGNспад1.81294

Фиксинг на ЕЦБ от 29-07-2021

Всички