Видяна:66

Управлението на туризма се връща в София, потвърди Бранимир Ботев - заместник министъра на икономиката с ресор "Туризъм".

"Не знам защо това се превърна в новина, след като за мен това е възможно най-логичното нещо, което да се случи. По-скоро обратното беше абсурдно, цялата административна реформа, с която четири години се занимава г-н Дянков, да започне и да приключи с един-единствен акт, а именно преместването на всички дирекции и служителите, които се занимават с туризъм", каза зам.-министърът.

Над 30 служителя във въпросната институция, които са родом от София, са били преместени в Пловдив, където им се е налагало да си наемат квартири. В допълнение към това за да се координират с другите институции, или да предават доклади, или за да ходят на оперативки - те трябва да пътуват до София.

"Да не говорим за огромната бумащина, която се изписа, тъй като Дирекция "Туристическа политика”, която е една от ключовите дирекции на министерството изобщо, която се занимава с нормативната база, с категоризацията на всичките туристически обекти, тя непрекъснато заседава в разширен състав… И това са стотици документи, които всеки ден трябва да се подписват или да се издават.", допълни Ботев.

На въпроса "Какви са очакванията на българския туризъм за посрещането на празниците? 35% повече българи щели да посрещнат Нова година зад граница, според шефа на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Най-търсени - Гърция, Сърбия, Македония. От 500 000 българи извън дома, 160 000 щели да посрещат празниците в чужбина според Института за анализи и оценки в туризма." министърът отговаря:

"В същото време има и обратен процес - увеличава се броят пък на нашите съседи чуждестранни туристи, които идват да празнуват в България. Според мен няколко са факторите. Тук не може да търсим нещо, което да ни кара да сме тревожни. Напротив. Значи, първото, би трябвало всички да сме наясно, че туризмът е възможно най-глобалната индустрия. Ето, сега, както си седим с вас, с лекота можем, изваждайки си телефоните, да си букнем по един хотел в Лондон, във Виена или в Париж, да си вземем билети за самолета дистанционно и след два часа да сме на летището с куфар в ръка. На второ място, туризмът отдавна вече се превърна във възможно най-бързият цивилизационен мост. Искаш да отидеш да опиташ друга кухня, да опиташ друго вино, да опиташ друга атмосфера, друга среда. На трето място, нека да не забравяме, че в края на краищата това е част от глътките свобода, които всеки един от нас получи в последните години. Възможността ти да пътуваш с лекота, възможността да отидеш на друго място, което доскоро, дето се казва, оставаше само на книга, на телевизионни новини, е прекрасна. Но същевременно това показва, че българинът малко или повече в момента чувства съживяването на икономиката. Има рестарт на икономиката, това се усеща, потреблението, макар и бавно, започва да се увеличава. И във всички случаи това е добре. В края на краищата туризмът е един от показателите, които и Световната организация по туризъм към ООН следи като показател за динамика пазарна и за увеличаващо се потребление", като след това допълва:

"Можем да кажем с гордост, защото толкова много се самокритикуваме и толкова много се самоочерняме, че по някой път трябва да казваме какво прави България. Да, България е с 50 на сто над средните показатели за развитие на туризъм в световен мащаб. Т.е. има една сфера, в която ние сме доста над среднотосветовно ниво, което би трябвало да ни бъде безспорен флагман на българския туризъм, водещ, продължава да бъде морският туризъм. Но при много сериозни темпове на развитие вече е и планинският туризъм.

Неслучайно казвам планински туризъм, защото даже в документите на Световната организация по туризъм вече понятието зимен или ски туризъм преминава като съставна част на понятието планински туризъм. Те считат, че всъщност водещи са тези страни, които успяват да наситят своята инфраструктура, база на планините и да покрият максимално дълъг сезон на планините… извън по-ограничения ски сезон. Така че България има в това отношение уникални възможности. Аз не се уморявам да го казвам. Ние имаме пет високи планини, концентрирани сравнително близо една до друга - Стара планина, Витоша, Пирин, Рила, Родопите. Ние имаме планински върхове, които са над 2000 м височина, т.е. с прекрасни възможности за планински и за ски туризъм, при което голяма част от северните склонове са достатъчно подходящи за ски. И нещо много важно, ние имаме страшно много повърхностни води, потоци, реки, езера, водосборни зони, където всъщност може да се организира производството на… достатъчно вода имаме за производство на изкуствен сняг, без който съвременен зимен и ски туризъм не би могъл да съществува."

Източник: dariknews / БИКПоследно обновена на: Пон, 25 Ноев 2013 12:02:14 +0200

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

OkAlfred Smart Home
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1,95580EUR/BGNбез промяна0,01384
USD/BGNспад1,97257GBP/BGNръст2,23929
JPY/BGNръст0,01366RON/BGNръст0,39603
CHF/BGNспад2,00472

Фиксинг на ЕЦБ от 05-10-2022

Всички