Видяна:47

Любовна история в стил Ромео и Жулиета разнежи Районния съд в Русе, който оправда съжителството на 12-годишна булка с годеника ѝ в град Ветово.

Момичето подлуди родителите си, като изчезна от къщи и се врече на избраника си от училищната скамейка.

Бащата и майката научават, че дъщеря им няма да се върне вкъщи, когато полицията я открива у дома на жениха. Едва тогава става ясна, че двамата си гукат в леглото и кроят как да се оженят, щом момичето завърши школото.

Роднините се опитват да избегнат резила и се съгласяват веднага на годеж, но случаят стига до съда.

Съжителството и сексът с малолетно момиче отговаря на "ромските семейни традиции" и като "малозначителен случай" не представлява обществена опасност, отсичат районните магистрати.

"В тази общност жените не само рано съзряват, но и рано влизат в семейни съюзи, в които основно значение имат чувствата и привързаността", мотивира решението си съдът. Щом младите се обичат и семействата им ги подкрепят, намесата на държавата е нежелана.

Проучване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" сочи, че 46% от анкетираните ромки приемат 18 г. като нормална възраст за брак.

Другояче отсъжда районният съд в град Бяла, който наказва с 6 месеца затвор условно безработен годеник за прибраната 16-годишна булка. Част от присъдата на Е.С. /23 г./ е да чуе наложеното му обществено порицание по общинската радиоточка.

В Русенско са регистрирани 81 случая на бременни малолетни и непълнолетни ромки от ранни бракове, сочи статистиката на РД "Социално подпомагане".

Повечето от случаите са открити при проверки в община Ветово, където младите майки търсят най-често помощи за раждане и отглеждане на деца или са социално неосигурени. Социалните инспектори смятат, че няма риск за живота на родилките.

Непълнолетните булки започват да се държат под око, след като преди 2 г. главният прокурор разпраща методическо указание до всички прокуратури в страната да се завеждат дела за т.нар. ранни бракове.

По новия Закон за детето склоняването към съжителство на дете под 16 г. и на съпружески начала вече се приема за психическо и сексуално насилие. В такива случаи влиза в сила коодинационният механизъм за жертви на домашно насилие.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Nov. 15, 2013, 3:48 p.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

BGDuino.com - Модулна и Хоби Електроника
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01329
USD/BGNспад1.64727GBP/BGNръст2.29878
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39740
CHF/BGNспад1.81294

Фиксинг на ЕЦБ от 29-07-2021

Всички