Видяна:35

Държавната агенция за закрила на детето най-сетне излезе с резултати след проверката си, която се породи след като се самосезира от публикуван текст, гласящ "Изгониха от дома 5 деца със СПИН, проституират по улиците" от 10 октомври.

Заключенията на ДАЗД са повече от любопитни - страховитите истории, които разказват децата, хем ги има и хем ги няма във времето и пространството.

Първо, се оказва, че доставчик на социалната услуга в специализираната институция за деца "Асен Златаров” - гр. София е Институт по социални дейности и практики (ИСДП).

Оттам обяснили на Агенцията, че от септември т.г. до октомври 2016 г. ще реализират проект, които ще подобри качеството на живот на децата, ще доведе до закриването на ДД "Асен Златаров” и го превърне в комплекс от услуги в общността.

ИСДП, са обяснили, че  за децата, за които е било установено наличието на ХИВ вирус през 2012 г. са предприети други мерки за закрила.

Преведено на обикновен език, това означавало, че те, заедно с родителите им са били изведени от дома и настанени в центрове за временно настаняване от отворен тип.

Къде са в момента и кой отговаря за тях обаче?

Оказва се, че отговорност вече носи Дирекция "Социално подпомагане" към Столична община, която продължава упорито да мълчи по случая.

Що се отнася до битото момиче в летен лагер от медицинската сестра, "от страна на ръководството на институцията са информирани компетентните органи (т.е. полиция и прокуратура - б.р.) и са предприети съответните дисциплинарни мерки", пише в констатациите на ДАЗД.

Други нарушения, изнесени в медийното пространство не били установени от ДАЗД.

Ще рече, че другите бити деца не са били бити, че не са ги държали пред вратите, след като вечерния час е започнал, че истината за откритите деца с ХИВ вирусът е била крита в дома, както ни обясни бившата възпитателка Евелина Ангелова.

Накрая равносметката е, че децата само си говорят, в дома нарушения няма, или поне не фрапиращи, а отговорните интитуции продължават да си затварят ушите, очите и устите.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Nov. 7, 2013, 9:43 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

OkAlfred Smart Home
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01318
USD/BGNспад1.65647GBP/BGNръст2.29837
JPY/BGNръст0.01505RON/BGNръст0.39742
CHF/BGNспад1.81059

Фиксинг на ЕЦБ от 28-07-2021

Всички