Видяна:26

Часове преди протеста на медиците и пациентите решиха да ги подкрепят.

В болниците днес от 12:30 до 13:00 предупредително ще протестират лекари, медицински сестри и пациенти.

- Пациентите подкрепяте протеста. Защо сте от едната страна на барикадата с лекарите?

-Ами, то няма друга страна. Лечебният процес е цялостен. Не може да се каже, че лекарите правят нещо, пациентите - друго. Нали знаете, че пациентът подписва информирано съгласие. То е двустранен процес - на лекар и пациент.

И когато е информиран, че това, което ще се предлага като услуга, е некачествено, пациентът няма как да каже "да бе, добре, съгласен съм да бъда лекуван".

Напротив, ние като лекарска организация искаме на сто процента да се лекува качествено и да търсим отговорност, когато това не се е случило. А как ще търсим отговорност, когато ние сме наясно, че това се е случило с компромиси. Какъв е компромисът, ние не искаме да гадаем и не искаме да се съгласяваме. Няма и законово право пациентът да доплаща нещо, за което той се е осигурявал с години, както стана дума, човекът си е внесъл за 10 г. 15 хил. лв. и сега изведнъж трябва да се лекува половинчато.

- Тези 20% само за три месеца ли искат да се доплащат? Как ви уведомиха вас? Нали и здравната министъпка каза, че е против вдигането на здравната вноска с 1 процент и по-добре да доплаща пациентът?

- Ама не може министерството да дава препоръки дали е по-добре пациентът да доплаща. Когато този, който дава тези съвети, се изправи като пациент и трябва да доплати една клинична пътека, която е 1000 лв., с 20%, което е към 200 лв., как си го представяте?!

Освен това, да не забравяме, че пациентът и сега доплаща - около 50% от цялата услуга, тъй като нито са платени имплантантите, нито са платени някои от консумативите, това, за което ние призовавахме цяла година д-р Цеков да ги включи.

- Вие, като пациентска организация, уведомени ли сте, че възнамеряват евентуално да се въведе това доплащане от 20%?

- Не, нас не ни уведомяват такива неща. Ние трябва да получаваме информация само от нашия представител в Надзорния съвет на касата.

- А какъв е изходът от това безпаричие? Вие знаете, че то е наследено още, откогато Дянков се опитваше да управлява делата и финансите на здравната каса. Този дефицит не е от последните 4 месеца. Какъв е изходът и така или иначе вече стана ясно, че ще бъде сезирана прокуратурата заради делата на предишното правителство?

- Изходът е в тази посока, че първо, не трябва всяка година да се залага бюджет на касата с дефицит. Второ, не трябва последните два месеца - октомври и ноември, които са по бюджета на касата, да се покриват от резерва, който е оставен за извънредни случаи, а не за системно разплащане, както е направено в момента.

Тоест, ако реално ние имахме бюджет, който гарантира тези 12 месеца, а резервът се използва за случайни такива затруднения - тогава да, но ние всяка година го залагаме с 300 млн. дефицит и после се чудим защо имаме дефицит. Освен това, се залага по-нисък бюджет на лечебните заведения, той дори тази година, освен обявеното, че ще е с 85 по-малко, защото ще отиде в резерва, реално той е с 20-30% по-нисък от миналата година.

След това с големи упражнения с 20-30% повишихме бюджета на лечебните заведения, но в края на краищата реално изпълнение е много повече - то е с 10-15-20% повече, а в края на краищата пациентът е решил, че тази година ще се лекува, примерно, в "Пирогов".

Никой не може да му каже "не, не, вие няма да се лекувате в "Пирогов", ще отидете там, където има пари", защото пациентът е този, който определя къде ще се лекува. Никой не може не може да го задължи да отиде там, където не желае.

- Добре, откъде да се извадят тези 300-500 млн., за които Вие казвате, че не са възстановени на Здравната каса?

- Ами много просто - току-що, преди един месец се прие 1 милиард заем. От него за половин милиард никой не разбра за какво отива - за някакви проекти общински, респективно разбирайте корупционни, как ще бъдат похарчени предизборно. Ето ви половин милиард!

След това - онова, за което призоваваме от един месец - нека да се разбере къде е отишъл този 1 милиард и 400 хил. лв. Казват, че те са в консолидирания бюджет. Добре, там да покажат къде са отишли - ако са отишли за образование, ако са отишли за нещо друго...

- Нали знаете, че не тези министри са ги похарчили, а едни други?

- Не, не, те не са похарчени. Ако случайно са похарчени в тези направления оттам да се вземат.

- На какво се надявате след този протест, на който излизате пациенти, медицински сестри и лекари? Какво очаквате да чуят и да реагират управляващите?

- Очакваме да се промени тая система, да се заплатят услугите, които трябва, за тази година на 100%, и то сега до декември, а не януари. Второ, да се заложи по-висок бюджет, а не този, който мина вчера на Министерски съвет, защото нищо не правим.

- А ако не стане?

- Ако не стане, лекарската общност предлага на 15 ноември да има вече национален протест.

- А имате ли претенции към ръководството на Здравната каса и по-специално към Румяна Тодорова?

- Не, нямаме претенции, жената прави това, което може, но виждате, че е с вързани ръце.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Nov. 1, 2013, 10:16 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Отказаха ваксина за сърдечно болни и недоносени деца
Отказаха ваксина за сърдечно болни и недоносени ...

Здравното министерство и НЗОК отказаха да включат в Наредба 38 финансирането от Касата на специална ...

Здравната каса даде 11 млн. лв. на болниците
Здравната каса даде 11 млн. лв. на ...

В края на миналата година Здравната каса е превела 11 125 000 лв. на лечебните ...

Безплодие тормози 300 хиляди семейства
Безплодие тормози 300 хиляди семейства

Раждаемостта в България спада, а българките все по-малко планират своята бременност, сочат проучванията. Проблемът със ...

Депутатите решиха: Няма да се пуши на закрито!
Депутатите решиха: Няма да се пуши на ...

Пленарната зала отхвърли поправките за пушенето. Минути преди гласуването здравната министърка Таня Андреева, която заяви ...

BGDuino.com - Модулна и Хоби Електроника
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01334
USD/BGNспад1.64477GBP/BGNръст2.29716
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39750
CHF/BGNспад1.81580

Фиксинг на ЕЦБ от 31-07-2021

Всички