Видяна:73

С лепенки на реверите със знаци "пушенето забранено" влязоха в пленарната зала депутатите от ГЕРБ за старта на дебатите по отпадане на тоталната забрана за пушене на закрито.

Поправките в закона за здравето са внесени от депутати от БСП и "Атака". Срещу цигарите са лекарите от здравната комисия, докато икономическа комисия подкрепи законопроекта.

Както се и очакваше, дебатите в пленарните зала не текат по разделителната линия управляващи-опозиция.

Един от вносителите, Спас Панчев от БСП, защити либерализирането на режима с аргумента, че забраната, наложена от ГЕРБ през 2012 г. постави ресторантьорския и хотелиерски бизнес в много трудно финансово положение. Между 50 и 70% е спадът в оборота на заведенията през зимата на 2012 и 2013г, цитира той данните на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Тютюнопушенето ще бъде инкриминирано понятие в световен аспект, заключи депутатът от ДПС и доктор Тунчер Кърджалиев, яростен противник на поправката.

Според него, да оставим пушачите да опушват непушачите в заведенията било все едно да оневиним наркоманите и пушачите. По данни на СЗО през 2030 5 от 10 починали по света ще са издъхнали по вина на цигарите.

Ако всичко това е така, половината от тази зала трябва да измрем в адски мъки, както виждате, не е така, репликира Венцислав Лаков от "Атака".

Защо не забраним изцяло тютюнопроизводството, така се решава проблемът, обърна се той към депутата от ДПС. Лаков поясни, че не става дума за цялостна отмяна на пушенето на закрито, а само за правото на пушачите да седнат на маса в заведението и да могат да запалят цигара.

Идват празници, послушайте разума, как ще оставите хората да мръзнат под стрехите да пушат, призова към депутатска съвест националистът.

Няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот, бе тезата пък на Кърджалиев, който опита да нахъса своите съпартийци да подкрепят оставането на забраната, защото иначе ДПС щяла да се отклони от евроатлантическия си път.

Лъжеморално ми се вижда това, което правите вие в момента, скочи в реплика към Кърджалиев Антон Кутев.

Социалистът подкрепи тезата на Лаков и двойния стандарт. Не ресторантьорите са тези, които в момента са проблем, не те влошават живота на гражданите. Тютюнопушенето и ресторантьорите са две различни неща, каза Кутев, като отхвърли обвинението на Кърджалиев, че депутатите, подкрепящи поправката, са лобисти.

Неговият съпартиец Петър Мутафчиев обаче стана и каза, че няма да подкрепи промяната за отпадането на забраната, за да има принципност и последователност в политиката.

Този дебат може да продължи до късни доби, той обаче има смисъл, когато едната страна носи аргументи, за да убеди другата, това тук е невъзможно, каза Мартин Захариев и поиска край на дискусията, за да се случи най-интересното гласуване в парламента.

Ние ще излезем от партийните си обувки и ще гласуваме по съвест, отчете соцдепутатът и обеща, че каквото залата реши, това ще се случи.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Чет, 12 Дек 2013 12:26:01 +0200

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Отказаха ваксина за сърдечно болни и недоносени деца
Отказаха ваксина за сърдечно болни и недоносени ...

Здравното министерство и НЗОК отказаха да включат в Наредба 38 финансирането от Касата на специална ...

Здравната каса даде 11 млн. лв. на болниците
Здравната каса даде 11 млн. лв. на ...

В края на миналата година Здравната каса е превела 11 125 000 лв. на лечебните ...

Безплодие тормози 300 хиляди семейства
Безплодие тормози 300 хиляди семейства

Раждаемостта в България спада, а българките все по-малко планират своята бременност, сочат проучванията. Проблемът със ...

Депутатите решиха: Няма да се пуши на закрито!
Депутатите решиха: Няма да се пуши на ...

Пленарната зала отхвърли поправките за пушенето. Минути преди гласуването здравната министърка Таня Андреева, която заяви ...

BGDuino.com - Модулна и Хоби Електроника
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1,95580EUR/BGNбез промяна0,01384
USD/BGNспад1,97257GBP/BGNръст2,23929
JPY/BGNръст0,01366RON/BGNръст0,39603
CHF/BGNспад2,00472

Фиксинг на ЕЦБ от 05-10-2022

Всички