Видяна:22

Почти всеки ден, ако не през ден, трябва да минавате през Националната библиотека

и да ѝ давате част от духа си.

Така се обърна към гостите си, сред които бяха и много млади хора, директорът на Националната библиотека проф. Боряна Христова по повод 135-та ѝ годишнина.

Според нея това е част от големия замисъл да има библиотека - място, откъдето не само да се вземат книги, където да се пазят фондове, а да има обращение на идеи и мисли, и хората да общуват с подобните си през вековете.

„Да общуват и със себе си, защото за това им остава много малко време.

И по тази причина вършат дивотии, защото нямат време да останат със себе си, да поговорят, да помислят и да видят какво наистина искат, къде отиват. Надявам се, че това намиране на пътя става именно тук, както и във всяка библиотека, но най-вече в националната. Понеже тя има най-зареденото пространство", каза проф. Христова. 

По случай празника бяха връчени грамоти на някои от дарителите, осиновили книги. Само за ден във фоайето на бибилиотеката бяха показани изключително ценни книги, които по принцип не се излагат на показ - псалтир от края на XVI век, Четвероевангелие (Етрополското евангелие), което има скъпоценен обков от позлатено сребро, изработен 1758 г., църковнославянска граматика на Мелетий Смотрицки, препис от 1721 г., Белочерковски препис на "История славянобългарская" от 1843 г. и Житие и чудеса на Свети Георги от края на XVIII в.   

Книгите ще бъдат изложени само днес в знак на уважение към спонсорите, за да видят за какво са похарчени парите им. 

Ето какво каза още каза пред BNews директорът на Националната библиотека проф. Боряна Христова. 

- Проф. Христова, казахте, че младите, които нямат време да останат насаме със себе си, мислят за дивотии. Какво имате предвид?

- Всякакви погрешни решения, които се вземат. Аз подкрепям своите студенти, които не са от стачкуващите. 

- Не са от Ранобудните ли?

- Не, може би са ранобудни, но не са от протестиращите. Затова пък имам в момента курсове с изключително умни студенти и с много интереси. Това е много важно, защото в един момент младите се отучиха да четат, а сега започват полека-лека да се връщат към четенето, към ученето, към знанието. Това е пътят на промените, когато образованието е високо. 

- Как тук, в националната библиотека, се усеща отношението към четенето?

- Тук то е много силно, но националната библиотека не е цялата страна. Доколкото разбирам, имаше силен спад на интереса към четенето - говоря за четенето като удоволствие. Към четенето като наука и специализация в областта, в която хората работят, не би могло да изчезне. Никой не може да стане специалист, без да знае какво става.

- Колко популярна е вашата програма "Осинови книга"?

- Отначало много скромно тръгна, но след това изведнъж се засили и сега е много популярна и за мое приятно учудване главно сред млади хора от университети и училища, читалища. Очаквахме, че и бизнесмени биха се заинтересували, но се оказа, че такива няма, като изключим Райфайзенбанк, която направи огромно дарение и ни включи в своята програма.  

- Как си го обяснявате?

- Обяснявам си го с това, че именно у тези хора е останал интересът към книгата и че тъкмо тях успяхме да заинтригуваме. Очевидно е, че по-богатите мислят за по-други изяви и за по-друго спонсорство. 

Кои от вашите ценни книги се нуждаят от осиновяване?

- Има  доста ръкописи, най-вече старопечатни книги, които се нуждаят от реставрация, която е скъпа. Затова привличаме спонсори.  Искаме да привлечем един много сериозен спонсор - фондацията "Америка за България", която прояви интерес към подпомагане на реставрацията на наши ръкописи и архивни документи. Ще си партнираме с Нюйоркската публична библиотека, а тя е от най-силните и богати библиотеки в света.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Dec. 11, 2013, 11:01 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01334
USD/BGNспад1.64477GBP/BGNръст2.29716
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39750
CHF/BGNспад1.81580

Фиксинг на ЕЦБ от 31-07-2021

Всички