Видяна:29

Над 10 опасни моста в Русенска област скърцат и трябва да се ремонтират, съобщиха от областния щаб за бедствия и защита на населението.

Някои съоръжения са държавни, а за други общините чакат финансиране от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

По международния път София - Букурещ  има три моста в аварийно състояние, които могат да блокират трафика към столицата и северната граница.

Движението по Гредовия мост периодично се затваря заради скъсани фуги и пукнатини в конструкцията. Те се ремонтират поетапно, защото пари за цялостна реконструкция няма. За последно мостът е рехабилитиран преди 13 г.

По европейски транспортен коридор номер 9 е и съседният Дъгов мост като част от околовръстния път в крайдунавския град. Конструкцията и хидроизолацията на съоръжението трябва да се укрепят, защото поддават от влага. Мостът е свързан с т.нар. булевард убиец, който още не е довършен и чака акт 15.

Холдинг "Пътища" вече 4 г. отказва да си приключи ремонта. По 8 км отсечка има неоправени тротоари, отводнителни шахти, а асфалтът се рони.

Обществената поръчка гълта над 4,6 млн.лв. от Европейската инвестиционна банка и държавния бюджет.

При непредвидени ситуации трафикът може да се пренасочи по бул. "Трети март", но Сарайският мост е затворен за ТИР-ове. Съоръжението пропада и макар че е укрепено преди 4 г. с метални подпори, конструкцията му се деформира от движението на автомобили.

Затворят ли се мостовете, шофьорите ще разчитат само на обходния маршрут през кв. Средна кула и Иваново.

Вътрешният път няма как да поеме над 40% от транзитния оборот на товари към Дунав мост. В съседните общини пък пропадат мостове в село Нисово, край Белцов, по пътищата Русе - Щръклево, Русе - Разград, Писанец - Ветово и Русе - Две могили.

След като разширението на пътя Бяла - Русе т.г. се отлага, са ремонтирани само дилатационни фуги по моста над река Янтра и е боядисана стоманената му конструкция. След тежката катастрофа на 6 декември 2006 г., когато в падналия автобус от моста загиват 18 души, а 11 са ранени, той е ремонтиран. По съоръжението вече има преградни, предпазни мантинели и 4 ленти за двупосочно движение.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Dec. 9, 2013, 11:37 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

BGDuino.com - Модулна и Хоби Електроника
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01334
USD/BGNспад1.64477GBP/BGNръст2.29716
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39750
CHF/BGNспад1.81580

Фиксинг на ЕЦБ от 31-07-2021

Всички