Видяна:63

Наш апарат от няколко месеца буквално "сварява" тумори на меките тъкани, най-вече на черния дроб.

Той е произведен от фирма “АМЕТ” и бе отличен миналата седмица на Деветия иновационен форум в раздела за качеството на живот. Апаратът представлява инвазивна хирургия и е защитен с български и европейски патент. Управителят на компанията Жанета Попова разказа, че през следващата година вероятно ще се прилага и в други болници в страната, а не само във ВМА.

- Кога изобретихте този апарат за разбиване на тумори?

- Ние, като фирма, работим от 17 г. в сектора за производство на медицинска техника.Това е един опит, който събираме с времето. Така че идеята да бъде разработен този апарат се появяваше във времето, като реализацията му стана по-реална тогава,когато намерихме и партньор, чрез който можем да правим и по-добра реализация на самия апарат.Партньорът ни е немска фирма. Заедно с него работим за пазарната реализация на този апарат. Апаратът работи в България. Използва се като метод повече от 5 г. Най-новото поколение от апарата е на пазара от няколко месеца в употреба.

- Вие, всъщност, сте наградени за най-новия апарат?

- Да, най-новият апарат води до подобряване на начина на живот на болни, било с първични, или с вторични тумори на черния дроб.Той има и по-широко приложение - той може да се използва и за унищожаване на тумори в меки тъкани като цяло, но в момента се използва изцяло за премахването на туморите в черния дроб.

- Къде се използва?

- Апаратът се използва във Военно-медицинска академия, при д-р Ханджиев.С този апарат не се лекува самото заболяване, но подорбява начина на живот на самите болни, тъй като по един много щадящ метод се премахва туморното образувание в черния дроб. Той не натоварна със сложна операция самия пациент, а с инвазивен начин може да бъде отстранен туморът. Нашите изследвания бяха в посока на това да можем да третираме и по-големи тумори.

Има и други апарати, които работят с тази цел - за унищожаване на тумори в черния дроб, но при нас по-доброто е, че говорим за унищожаване на тумори с по-големи размери.

- При толкова много раково болни в България, защо само във ВМА се използва вашият апарат?

- Тъй като в момента той навлиза. Можем да говорим за редовно производство на апарата от следващата година, тъй като тази година беше за нас пилотна. За нас също ще бъде предизвикателство следващата година да можем да го представим на повече места в страната.

- А имате ли представа колко пациенти са минали през вашия апарат и те какво споделят?

- Минали са повече от 50 пациенти. Мисля, че резултатите са положителни, тъй като работата продължава. Освен че с този апарат се работи в нашата ВМА, с него се работи и в Германия, Ерланген, това е пилотната медицинска академия в Германия. Заедно с лекарите ние работим в посока на подобряване на режимите на работа на апарата или пък, ако някъде, ако нещо сме пропуснали, с тях нещата се доизчстват.

- А как точно действа апаратът? Вие казвате - инвазивен метод?

- Ние се опитваме да сварим тумора - това е най-лесно казано. Как - като със специален апликатор, игла, много тънка, през нея минава солен разтворен. С иглата се стига до тумора, без да бъде отворена рана. Апаратът всъщност дозира количеството солен разтвор, който е необходим за сваряването на този тумор - от една страна чрез дозиране на солния разтвор, от друга страна - дозиране на мощността, която е необходима.

- Тоест, този разтвор попада само на територията, засегната от тумора, и той се изпепелява, грубо казано?

- Той се сварява в първия момент.Тоест, прави тумора вече неактивен.естествено, това трябва да бъде абсорбирано от самия човек. Няма рискове специално за провеждане на тази манипулация. Това води до подобряване на начина на живот на самите болни, но това, че трябва да бъдат третирани за първоизточника на това заболяване, това няма съмнение.

- И все пак, ако човек е отишъл навреме, туморът ще е унищожен?

- Да, ако е първичен. Общо взето, говорим и за вторични туморни образувания, за метастази. То е комплексно лечение.

- За какви други тумори искате да го прилагате?

- Може да се прилага и на простата, може и за рак на гърдата, но все още ние не го прилагаме. Може би има места, където се използва това.

- Къде продавате апарата?- С нашия партньор Хебо Медикъл го продаваме най-напред в Германия и неговите партньори са по целия свят. Мисля, че имаше заявен интерес и от Бразилия за използване на тоя метод.

- Хората у нас плащат ли, за да бъдат лекувани с тоя метод?

- Мисля, че вече има клинична пътека, която може да се използва, което облекчава пациентите. По принцип се заплаща консумативът, но мисля, че той се поема от клиничната пътека.

- Колко струва консумативът?

- Мисля, че е около 800 лв. еднократният консуматив. Имаме патент, той е за безопасност в работата на апарата. За да се избегнат изгарянията при прилагането му, се използва неутрален електрод и именно наблюдението на този електрод е нашият патент. Той се използва в цялата гама апарати, които произвеждаме за електрохирургията.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Пон, 9 Дек 2013 10:50:23 +0200

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Отказаха ваксина за сърдечно болни и недоносени деца
Отказаха ваксина за сърдечно болни и недоносени ...

Здравното министерство и НЗОК отказаха да включат в Наредба 38 финансирането от Касата на специална ...

Здравната каса даде 11 млн. лв. на болниците
Здравната каса даде 11 млн. лв. на ...

В края на миналата година Здравната каса е превела 11 125 000 лв. на лечебните ...

Безплодие тормози 300 хиляди семейства
Безплодие тормози 300 хиляди семейства

Раждаемостта в България спада, а българките все по-малко планират своята бременност, сочат проучванията. Проблемът със ...

Депутатите решиха: Няма да се пуши на закрито!
Депутатите решиха: Няма да се пуши на ...

Пленарната зала отхвърли поправките за пушенето. Минути преди гласуването здравната министърка Таня Андреева, която заяви ...

OkAlfred Smart Home
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1,95580EUR/BGNбез промяна0,01384
USD/BGNспад1,97257GBP/BGNръст2,23929
JPY/BGNръст0,01366RON/BGNръст0,39603
CHF/BGNспад2,00472

Фиксинг на ЕЦБ от 05-10-2022

Всички