Видяна:14

Директорът на Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, познат още като БОРКОР, Елеонора Николова отрече твърденията за безразборно харчене на пари, без да се върши работа.

Тя обясни, че центърът вече работи активно, тъй като досега се е изграждал и хората са се обучавали.

Пред btv тя се опита да опровергае няколко „мита“ относно ръководената от нея структура с неясни функции.

Първият мит бил свръхбюджета й.

“5 млн. е бюджетът на година за БОРКОР, но ние използваме много техника, със сложна дейност тези пари не са толкова много. Мит номер 2 е, че не работим. И това не е вярно. Всъщност някои не искаха да разберат, че центърът се изграждаше, обучаваха се хора от администрацията. Работеха се софтуерни и хардуерни продукти, това иска време“, каза Николова.

Тя напомни, че предишният премиер Бойко Борисов постоянно й е казвал, че не е доволен от работата на центъра.

“Какво искаше той, аз така и не разбрах“, поясни Николова.

Като пример за добре свършена работа Николова посочи, че са били открити корупционни схеми в Закона за електронното управление, както и в модела за обществените поръчки. Там са били спестени на държавата 1 млрд. лв.

След намесата в закона, постъпил по време на служебния кабинет, е била премахната цяла една глава от него и така е отпаднала "възможността“ за раздаване на 35 млн. лв.По думите й, няма да има закон, излязъл от Министерски съвет, по който да не се произнесат експертите й. „Имаме вече четири становища по законопроекти - Закона за туризма, за здравето, за митниците и Наказателния кодекс. Сега се работи по Закона за земите. Няма да има закон, който да не е минал през нашия анализ за слаби места и нормативна възможност за корупционни практики“, каза тя. Премиерът Пламен Орешарски не смята да закрива БОРКОР, посочи Николова и цитира негово интервю, в което той заявява, че борбата с корупцията е преди всичко превенция.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Dec. 9, 2013, 12:10 a.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

OkAlfred Smart Home
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01334
USD/BGNспад1.64477GBP/BGNръст2.29716
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39750
CHF/BGNспад1.81580

Фиксинг на ЕЦБ от 31-07-2021

Всички