Видяна:100

Визитка:

Проф. д.х.н. Георги Вайсилов е завършил висше образование по химия и докторантура в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сега е преподавател във Факултета по химия и фармация на Алма матер. Научните му изследвания са свързани с приложението на квантовохимични методи в областта на катализа. Автор е на 90 научни статии и обзори в авторитетни международни списания.

Тази година проф. Вайсилов получи награда „Питагор“ за утвърден учен в областта на природните науки и математиката. Изнасял е доклади във водещи научни институции и университети като ЕТН – Цюрих, института „Фриц-Хабер“ в Берлин, Националната лаборатория Бъркли, института „Фукуи“ в Киото, Техническия университет в Мюнхен, университетите „Чинхуа“ и „Фудан“ в Китай и др. От 2001 г. е председател на организационния комитет на ежегодната Национална научна конференция по химия за студенти и докторанти. Бил е председател или съпредседател на организационните комитети на тринадесет международни научни конференции.

От 2011 г. проф. Вайсилов е председател на Хумболтовия съюз в България и президент на Федерацията на европейските зеолитни асоциации – FEZA.

От 5 до 7 декември София ще бъде домакин на конференцията „Национални политики, подкрепящи висококачествени научни изследвания“, посветена на 60-годишнината на фондация „Александър фон Хумболт“ София. Организатор на форума е Хумболтовият съюз у нас.

Специален гост на конференцията ще бъде Нобеловият лауреат по физика проф. Клаус фон Клитцинг. Той е откривател на квантовия Хол ефект, който има отношение към много явления във физиката, сред които и дефинирането на мерните единици на основни физични величини. На името на професора е наречена константата за електрично съпротивление, която е определена на базата на неговото откритие. Проф. Клитцинг получава престижната награда през 1985 г.

Сред гостите на конференцията са още президентът на немската фондация проф. Хелмут Шварц, както и учени от Германия, Белгия, Италия и България.

– Проф. Вайсилов, какви ще бъдат акцентите на конференцията „Национални политики, подкрепящи научни изследвания на високо ниво“, която ще се проведе през декември?

– Конференцията се провежда в рамките на програмата „Хумболтов Колег“ на фондация „Александър фон Хумболт“, Германия. От 2001 г. Хумболтовият съюз в България организира периодично подобни конференции, посветени на различни актуални теми. Целта на форума е да се подчертае важната роля на висококачествените изследвания в съвременната наука и да се подпомогне изграждането на устойчива дългосрочна национална политика за тяхното насърчаване.

Конференцията включва два компонента. В първата част ще обсъждаме успешните политики и практически подходи за изграждане, насърчаване и подкрепа на водещи изследователи и научни звена, както и значението на високите научни постижения за обществото. Като положителен пример ще бъде представен опитът на фондация Александър фон Хумболт и на Германия в тази насока. Ще бъдат представени и вижданията на Министерството на образованието и науката на България. В рамките на конференцията са предвидени и две кръгли маси по обсъжданите проблеми, на които ще участват представители на МОН, на ръководствата на водещите изследователски институции в България, на участниците в конференцията от страната и от чужбина.

Втората част ще включва лекции на водещи учени от Германия, България, Италия и Белгия по различни научни теми, като примери за изследвания на високо равнище. Сесията ще открие с лекция проф. д-р Клаус фон Клицинг от института „Макс Планк“ за изследване на твърдо тяло в Щутгарт, който е носител на Нобелова награда по физика. Докладваните теми обхващат различни области от съвременната физика, химия, лингвистика, археология.

В края на конференцията планираме да приемем официален документ, който да обобщава обсъжданията, заключенията и препоръките от докладите, кръглите маси и разговорите. Той ще бъде представен на български държавни и научни институции, както и на международни организации, свързани с научни изследвания в България. Надяваме се по този начин да помогнем у нас да има и да се прилага дългосрочна, последователна и ефективна национална политика за развитие на научни изследвания на високо ниво по международни стандартни.

– Защо се спряхте именно на тази тема?

– Политиката в областта на научните изследвания и тяхното финансиране е актуален проблем за България и засяга не само членовете на нашия съюз, но и цялата българска научна общност. Към темата ни насочиха текущите проблеми на науката у нас: липсата на последователна национална политика за подкрепа на научни изследвания, качеството на висшето образование, липсата на стратегическа визия за подкрепа на научните изследвания, средствата за тях. Бюджетите на водещите изследователски институции в страната са много ограничени. Напускат ни млади и вече утвърдени учени поради ниските заплати и стипендии. Нямаме и национална система за оценка на научните постижения, основана на международни стандарти. Липсват ефективен механизъм и обективни критерии за получаване на научни степени и длъжности. Изпитваме сериозни проблеми с функционирането на Фонд „Научни изследвания“.

Тези проблеми и пътищата за тяхното решаване чрез дългосрочна и последователна национална научна политика ще бъдат обсъдени на една от кръглите маси на конференцията. За да бъде конференцията по-полезна, решихме да комбинираме анализа на проблемите в България и техните възможни решения с успешни примери за подкрепа на научни изследвания в света. Така с представянето на чуждестранния опит ще покажем необходимостта от специална подкрепа за постигане на високи научни постижения, конкретните успешни подходи за изграждане, насърчаване и подкрепа на научни звена на световно ниво, както и ефективни системи за оценка на научните постижения.

– Кои са чуждестранните учени, участващи в конференцията?

– Освен Нобеловия лауреат проф. Клаус фон Клицинг специален гост на конференцията ще бъде професор Хелмут Шварц – президент на фондация „Александър фон Хумболт“. Той е преподавател в Техническия университет в Берлин и е Почетен доктор на Софийския университет. Лекции на конференцията ще изнесат и други изтъкнати учени от Германия, които работят в сферата на лингвистиката, химията, физиката. Като лектори сме поканили и български учени, работещи в България или чужбина.

– Вашата презентация на форума ще бъде посветена на финансирането на науката у нас. Какво според Вас трябва да се промени, за да имаме по-качествена наука?

– Анализирал съм част от проблемите, свързани с научните изследвания в България, които споменах преди малко. Ще се опитам да потърся общите причини за тези проблеми и на тази основа да предложа възможни пътища за тяхното преодоляване. Важно според мен е да имаме и да спазваме ясни и точни правила за оценка и финансиране на научните изследвания, основани на международно признати критерии, научната етика и компетентност. В по-широк план смятам, че държавата трябва да осъзнае ролята на научните изследвания на високо ниво като необходимо условие за положителното икономическо и социално развитие и за издигане на авторитета на страната. Много примери в различни държави показват, че просперитетът в съвременния свят се определя най-вече от високото ниво на научните изследвания и иновациите в държавата.

 

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Ср, 4 Дек 2013 09:56:31 +0200

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

И Швейцария ще бори социалния туризъм
И Швейцария ще бори социалния туризъм

Берн реши да спре социалните помощи за граждани на Европейския съюз, които търсят работа в ...

Блестяща Цвети стигна до исторически първи финал в Сидни
Блестяща Цвети стигна до исторически първи финал ...

С победата си на Квитова Цвети не само се класира за първия си финал в ...

Лондон се готви за безредици, полицията на крак
Лондон се готви за безредици, полицията на ...

Британската полицията е приведена в състояние на повишена готовност, след като съдът призна за законосъобразни ...

Напук на забраните, пушенето по света цъфти
Напук на забраните, пушенето по света цъфти

Българките, заедно с гъркините и французойките са сред най-пушещите жени в света, показва изследването на ...

Баба играе на борсата, изкара $1 млн.
Баба играе на борсата, изкара $1 млн.

Възрастна германка стана един от най-заможните хора в страната си с игра на борсата. Фрау ...

Инвеститорите загърбват златото
Инвеститорите загърбват златото

През тази година благородният метал стигна до най-ниската обезценка от 32 години и прогнозите са ...

Авиокомпания пуска интернет по време на полет
Авиокомпания пуска интернет по време на полет

Собствениците на "Джет блу" обещават, връзката, наречена Fly FI, да бъде със завидна скорост и ...

Подписахме с американците за 7 блок на Козлодуй
Подписахме с американците за 7 блок на ...

Представителите на БЕХ и на американската компания "Уестингаус" подписаха споразумение, което ще даде възможност за ...

Отказаха ваксина за сърдечно болни и недоносени деца
Отказаха ваксина за сърдечно болни и недоносени ...

Здравното министерство и НЗОК отказаха да включат в Наредба 38 финансирането от Касата на специална ...

Здравната каса даде 11 млн. лв. на болниците
Здравната каса даде 11 млн. лв. на ...

В края на миналата година Здравната каса е превела 11 125 000 лв. на лечебните ...

Безплодие тормози 300 хиляди семейства
Безплодие тормози 300 хиляди семейства

Раждаемостта в България спада, а българките все по-малко планират своята бременност, сочат проучванията. Проблемът със ...

Депутатите решиха: Няма да се пуши на закрито!
Депутатите решиха: Няма да се пуши на ...

Пленарната зала отхвърли поправките за пушенето. Минути преди гласуването здравната министърка Таня Андреева, която заяви ...

Авиокомпания пуска интернет по време на полет
Авиокомпания пуска интернет по време на полет

Собствениците на "Джет блу" обещават, връзката, наречена Fly FI, да бъде със завидна скорост и ...

Леонардо ди Каприо става пилот
Леонардо ди Каприо става пилот

Леонардо ди Каприо става пилот, като ще се включи в отбора, формиран в Монако от ...

Бюджетът на община Пловдив - публично обсъждане довечера
Бюджетът на община Пловдив - публично обсъждане ...

В 17:00 часа в залата на Общински съвет Пловдив на ул. Авксентий Велешки бюджетът на ...

КАТ с нови изисквания за газовите уредби
КАТ с нови изисквания за газовите уредби

Гражданите, монтирали газови уредби на автомобилите си преди 2 март 2014 година няма да подменят ...

BGDuino.com - Модулна и Хоби Електроника
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1,95580EUR/BGNбез промяна0,01384
USD/BGNспад1,97257GBP/BGNръст2,23929
JPY/BGNръст0,01366RON/BGNръст0,39603
CHF/BGNспад2,00472

Фиксинг на ЕЦБ от 05-10-2022

Всички