Видяна:31

Бедствено положение е обявено в Неделино заради безводие, съобщи кметът на общината Стоян Беширов.

Двете реки там продължават да пресъхват и положението в общината става още по-тежко. Кметът се притеснява да не пламне епидемия от инфекции, затова е обявил бедствено положение

и от няколко дни на жителите се раздава минерална вода за пиене.

Кметът е издал заповед гражданите, които имат кладенци в дворовете си, да не използват водата за поливане. По думите на Беширов ако пламне пожар, вода няма и в напорната мрежа, откъдето пожарникарите черпят вода за гасене.

Причина за безводието е и скъсаният от дъждовете бент в село Крайна, където са кладенците.  След скъсването на бента под него продължава да излиза вода. Беширов е разговарял с областния управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов, който е дал съгласие да се извършат строително-монтажни действия за вкарване във водоемите на единствения водоизточник, който е общинска собственост.

За два дни в Неделино е изкопан канал, от днес ще се монтират около 2 км тръби.

 Вчера е прокопан и другият канал, който беше около километър и половина за вкарване директно във водоемите”, каза Беширов. Кметът тръгва днес за София, където ще иска спешна среща с премиера Пламен Орешарски. На нея той постави още два проблема -

за аварийно възстановяване на бента в речното корито на река Неделинска и за спешно започване на дълбок сондаж, който ще реши проблема в Неделино.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Aug. 28, 2013, 4:23 p.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

OkAlfred Smart Home
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01318
USD/BGNспад1.65647GBP/BGNръст2.29837
JPY/BGNръст0.01505RON/BGNръст0.39742
CHF/BGNспад1.81059

Фиксинг на ЕЦБ от 28-07-2021

Всички