Видяна:29

Статуя от индонезийския остров Бали ще получи като подарък община Пловдив. Тя е една от двете Ogoh-ogoh фигури, които бяха донесени от далечната страна за 19-ия фолклорен фестивал под тепетата. Жестът е в знак на благодарност от страна на Посолството на Индонезия за гостоприемството на Пловдив към индонезийската група музиканти и танцьори. Ансамбълът от университета „Хинду-Дарма” на остров Бали пропътува цяла Азия, за да покаже религиозните и обредни традиции на източния народ.

Ogoh-ogoh са статуи построени за парадa Ngrupuk , който се провежда в навечерието на деня Ниепи в Бали, Индонезия. Те обикновено имат облика на митологични същества, повечето демони. Както при много творчески начинания, базирани на балийския Хиндуизъм, създаването на Ogoh-ogoh имат  духовна цел, вдъхновена  от индуската философия. Основната цел на създаването на Ogoh-ogoh е пречистване на природната среда от  всякакви  вредни вещества, в резултат  на  дейността на всички живи същества (особено хората). Формите на Ogoh-ogoh представляват Bhuta-Кала (Bhuta: вечна енергия, Kala: вечното време). Ogoh-ogoh обикновено са направени от група художници, намиращи се в селата около Бали. След като са носени на конвой около града, най-накрая те  се изгарят в гробище, като символ на самопречистване.

Ogoh-ogoh обикновено стои върху подложка, изградена от дървени талпи и бамбук. Подложката е предназначена за носене на Ogoh-ogoh през  селото или градския площад. Обикновено има осем или повече мъже, които ги носят на раменете си. Това шествие е придружено от оркестрова музика, изпълнявана от млади хора.

По време на шествието Ogoh-ogoh се върти обратно на часовниковата стрелка три пъти. Този акт се извършва на всеки кръстопът и кръстовище на селото. Тези завъртания на статуите  по време на тържествения парад в навечерието на Ниепи, представлява връзката между физическия и духовния свят. Церемонията е предназначена да обърка злите духове, така че да си тръгнат и да престанат да вредят на хората.

Източник: dariknews / БИКПоследно обновена на: Aug. 13, 2013, 4:05 p.m.

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

BGDuino.com - Модулна и Хоби Електроника
Лошо начало - лош край, -- Еврипид
EUR/BGNбез промяна1.95580EUR/BGNбез промяна0.01329
USD/BGNспад1.64727GBP/BGNръст2.29878
JPY/BGNръст0.01500RON/BGNръст0.39740
CHF/BGNспад1.81294

Фиксинг на ЕЦБ от 29-07-2021

Всички