Видяна:23

Българската православна църква e номинирана за Нобелова награда за мир за 2013 г. Това става ясно от официалния сайт на Светия синод на Българската православна църква. Поводът е спасяването на българските евреи.

През тази година България отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи. Унищожаването на 50 000 невинни хора по време на най-жестокото преследване срещу евреите - Холокоста, бе спряно от цялото българско общество, благодарение на акцията на 43 депутати от 25-тото Народно събрание през 1943 г., начело с Димитър Пешев, зам.-председател на българския парламент тогава, и на 21 интелектуалци за отмяна на решението за депортиране, както и на последвалото взимане на крайното решение от цар Борис Трети (9 март 1943).

Но инициаторът и духовният двигател за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта е именно Българската православна църква. Нейните архиереи - екзарх Стефан, Пловдивският митрополит Кирил (сетнешен патриарх Български), както и целият Св. Синод на църквата играят водеща роля за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони, чрез които се предвиждала дискриминация на евреите, предава агенция Фокус.

Българската православна църква се оказва единствената верска институция, намираща се териториално под контрола на Хитлер, която открито заявява своята позиция. Тази нейна откритост, съвместена с активни обсъждания на заседания на Св. Синод, проповеди и конкретни преписки и действия, стимулират българската общественост и въпреки свалянето междувременно на Димитър Пешев от поста му в Народното събрание, се формира силен обществен натиск срещу депортацията на евреите.

Днес, 70 години по-късно, БПЦ е и единствената религиозна институция, номинирана за Нобелова награда за мир. Лауреатите от номинираните за 2013 г. ще бъдат обявени през октомври тази година. Номинацията е направена от Лъчезар Тошев, като един от лицата, на които е дадено правото да номинират кандидати за Нобелова награда за мир. Лъчезар Тошев е почетен асоцииран член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

За периода, откакто се връчва ежегодно, от 1901 г. досега, Нобеловата награда за мир е присъдена 93 пъти на 124 лауреати, 100 лица и 24организации. Тъй като сред тях Международният комитет на Червения кръст е удостоен с Нобелова награда за мир през годините 1917, 1944 и 1963, а Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците е удостоенa с нея през 1954 и 1981 година, то до 2012 г. с Нобелова награда за мир са били удостоени всичко 100 лица и 21 организации.

Източник: dariknews / БИКПоследно обновена на: Пон, 18 Мар 2013 10:37:58 +0200

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

OkAlfred Smart Home
Покрай сухото дърво гори и суровото. -- българска пословица
EUR/BGNбез промяна1,95580USD/BGNспад1,76262
GBP/BGNспад2,75387JPY/BGNръст0,01434
RON/BGNспад0,43625CHF/BGNспад1,86872

Фиксинг на ЕЦБ от 03-07-2015

Всички