Видяна:35

Президентът на Венецуела Уго Чавес почина след продължителна борба с рака във вторник следобед,

съобщиха правителствени източници от Каракас. Новината беше потвърдена от световните агенции.58-годишният държавен глава управлява южноамериканската страна в продължение на 14 години.Откакто беше диагностициран с онкологично заболяване през юни 2011 г., Чавес покри личния си живот и здраве с тайнственост. В последните месеци той рядко се появяваше на политическата сцена.

Още в понеделник липсата на информация за състоянието на Чавес доведе до слухове за здравето му. Венецуелските власти уверяват, че той е жив, макар и проблемите с дишането му да са се влошили.Честите му отсъствия по време на пътуванията за оперативно лечение и химиотерапия в кубинската столица Хавана дадоха поле за изява на опозицията, а съратниците на президента дори започнаха да обмислят варианти за негови наследници, ако той подаде оставка.В настоящата ситуация управлението на държавата временно преминава в ръцете на вицепрезидента Никола Мадуро.

Според Конституцията на Венецуела нови президентски избори трябва да бъдат проведени в срок от 30 дни след овакантяването на президентския пост.В надпреварата най-вероятно един срещу друг ще се изправят Мадуро, когото приживе Чавес посочи като свой политически наследник, и опозиционният лидер Енрике Каприлес - младият губернатор, който се кандидатира и при последните избори.Уго Чавес оставя народа на Венецуела разединен, а държавата - в тежка политическа криза. Смъртта му със сигурност поставя под съмнение социалистическото бъдеще на страната и разклаща политическата й система.Авторитарното управление на Чавес предизвика крайни чувства в народа му - от сляпа и отдадена подкрепа до крайна непоносимост.

Без харизмата на вожда като пречка, опозицията може да извоюва по-стабилни позиции. На изборите през октомври 2012 г. тя бе победена в 20 от общо 23 щата.Венецуела е една от най-големите производителки на петрол в света, което я прави важен икономически партньор на САЩ.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Ср, 6 Мар 2013 11:06:53 +0200

Коментари - 0


Все още няма коментари

И Швейцария ще бори социалния туризъм
И Швейцария ще бори социалния туризъм

Берн реши да спре социалните помощи за граждани на Европейския съюз, които търсят работа в ...

Блестяща Цвети стигна до исторически първи финал в Сидни
Блестяща Цвети стигна до исторически първи финал ...

С победата си на Квитова Цвети не само се класира за първия си финал в ...

Лондон се готви за безредици, полицията на крак
Лондон се готви за безредици, полицията на ...

Британската полицията е приведена в състояние на повишена готовност, след като съдът призна за законосъобразни ...

Напук на забраните, пушенето по света цъфти
Напук на забраните, пушенето по света цъфти

Българките, заедно с гъркините и французойките са сред най-пушещите жени в света, показва изследването на ...

OkAlfred Smart Home
Покрай сухото дърво гори и суровото. -- българска пословица
EUR/BGNбез промяна1,95580USD/BGNспад1,76262
GBP/BGNспад2,75387JPY/BGNръст0,01434
RON/BGNспад0,43625CHF/BGNспад1,86872

Фиксинг на ЕЦБ от 03-07-2015

Всички