Видяна:35

Президентът Росен Плевнелиев най-вероятно е ужилил хазната с почти 250 000 долара покрай прибирането на близо 1 млн. долара в офшорки, докато е бил бизнесмен.

Ощетяването на хазната станало благодарение на консултантски договори между фирмите, в които Плевнелиев е бил съдружник, и двете офшорки, свързани с него.

Става дума за „Ирис -Имобилиен” и „Ирис интернешънъл”, в които настоящият президент е бил съдружник с германците от „Линдер” и офшорките в Кипър - „Инокс мениджмънт лимитид” и „Белингъм дивелъпмънт лимитид”, пише „Монитор“.

Още във вторник от разпространени до медии документи стана ясно, че последната фирма е поискала от Териториалната данъчна дирекция – София да се приложи спогодбата с Кипър за избягване на двойното данъчно облагане спрямо контракта на дружеството с „Линднер Ирис Имобилиен”. Така офшорката не плаща дължимите у нас данъци по сумата на контракта, който е за 259 000 долара, и си спестява 38 850 долара налог.

В документите, разпратени до медиите, не фигурират други искания за приложение на спогодбата. Тъй като обаче и останалите контракти предвиждат да бъдат изпълнявани по кипърското законодателство най-вероятно и по тях не са платени налози у нас.

При положение, че четири от договорите са на обща стойност 830 000 долара, това означава, че в хазната не са влезли 224 000 долара.

Сумата е такава, защото през 1999 г., когато е разиграна схемата, корпоративният данък беше с 27% ставка.

От НАП отказаха коментар с мотива, че това е данъчна тайна. Със същия мотив не отговориха и на въпроса дали освен за „Белингам” е издавано разрешение за прилагане на спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане и спрямо другата фирма „Инокс мениджмънт лимитид”.

НАП-Средец вече е разследвала Росен Плевнелиев за офшорките му още през 2000 г.,

съобщи TV7, позовавайки се на документи, изпратени до медията. Данъчните в района в София направили ревизия на германската фирма „Линднер”, управлявана от президента, заради съмнение за източване на дружеството, обявиха от телевизията, която е внесла сигнал в прокуратурата за аферата на държавния глава с офшорките.

Според службата дружеството нямало никакъв резултат от кипърската фирма „Билингам Дивелпмент”, на която обаче е превело 259 000 долара.

От документите става ясно още, че от НАП-Средец са предупредили „Линднер”, че няма да ги изгонят, защото са инвеститор у нас, но ако схемата продължи и през следващата година, ще бъде увеличен с въпросната сума финансовият й резултат.

Източник: bnewsПоследно обновена на: Чет, 20 Юни 2013 11:32:43 +0300

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Покрай сухото дърво гори и суровото. -- българска пословица
EUR/BGNбез промяна1,95580USD/BGNспад1,76262
GBP/BGNспад2,75387JPY/BGNръст0,01434
RON/BGNспад0,43625CHF/BGNспад1,86872

Фиксинг на ЕЦБ от 03-07-2015

Всички