Видяна:22

Руската държавна корпорация "Росатом" може да оттегли иска си срещу Националната електрическа компания за 1,25 млрд. евро. 

Това ще бъде факт, ако проектът АЕЦ "Белене" бъде рестартиран, стана ясно от срещата на енергийния министър Драгомир Стойнев и руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски, която се проведе при закрити врати.

„Разговаряхме за енергийното сътрудничество, за развитието му и за въпросите, които стоят пред страните ни. Обсъждахме въпросите, свързани с реализацията на "Южен поток" и въпросите, свързани с "Белене"", заяви Яновски и нарече срещата "опознавателна". Той допълни, че се е договорил със Стойнев заедно да дадат задачи на компаниите, които се занимават с реализацията на проектите. По този начин ще може да ускори диалога.

За ултиматума на Русия към България за рестарт на проекта АЕЦ “Белене” се чу по време на ядрената конференция "Булатом" във Варна.

Предупреждението отправи вицепрезидентът на руската компания “Атомстройекспорт” Генадий Тепкян. Той заплаши, че ще внесе конкретния размер на иска от около 1 млрд. евро в Международния арбитражен съд в Париж.Строежът на българския участък на газопровода "Южен поток" може да започне до края на тази година.

Това е другата новина, която бе съобщена от срещата на министър Стойнев с руската делегация. "Южен поток" е проект от изключително важно икономическо, регионално и енергийно значение", каза Драгомир Стойнев и подчерта необходимостта нашата страна да се съобрази както с българското, така и с европейското законодателство при изграждането му.  В противен случай България е заплашена от санкции от ЕК.

"Всеки съвместен проект с Русия, който е от взаимен интерес и за двете страни, ще получи подкрепа от българското правителство".

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на срещата си с Анатолий Яновский. Двете страни се съгласиха, че трябва да бъде спазван предварително утвърдения график. Около 70% от подготвителните работи, предхождащи строителството, вече са свършени – разгледан е докладът за ОВОС, до дни започват обществените обсъждания на проекта с местните общности.  Руският гост подчерта признателността си към България, че е една от първите държави, обявили "Южен поток"  за проект с национално значение, което значително ускорява дейността по реализацията му.Според Яновски България и Европейският съюз имат интерес от реализацията  на "Южен поток", защото той не само диверсифицира газовите доставки за Европа, но има и съществен принос за икономиките на България и ЕС. Прогнозите сочат, че използването на природен газ в ЕС ще се увеличава, тъй като това е екологично най-чистото гориво."Бих искал да потвърдя намерението на нашето правителство за реализация на "Южен поток" и ние ще подкрепяме пред ЕК този проект", каза Драгомир Стойнев.Двамата министри са обсъдили и темата АЕЦ "Белене". Според министър Стойнев, въпреки нелеката финансова ситуация в страната, е възможно да актуализираме финансово-икономическия анализ на проекта.Драгомир Стойнев получи уверенията на руската страна за готовността й да продължи дискусиите по АЕЦ "Белене" с българските партньори.Министър Стойнев подчерта, че всеки съвместен енергиен проект трябва да бъде разглеждан поотделно и да не се допуска мнението по един от тях да влияе върху друг.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Пет, 7 Юни 2013 16:52:42 +0300

Коментари - 0


Все още няма коментари

Баба играе на борсата, изкара $1 млн.
Баба играе на борсата, изкара $1 млн.

Възрастна германка стана един от най-заможните хора в страната си с игра на борсата. Фрау ...

Инвеститорите загърбват златото
Инвеститорите загърбват златото

През тази година благородният метал стигна до най-ниската обезценка от 32 години и прогнозите са ...

Авиокомпания пуска интернет по време на полет
Авиокомпания пуска интернет по време на полет

Собствениците на "Джет блу" обещават, връзката, наречена Fly FI, да бъде със завидна скорост и ...

Подписахме с американците за 7 блок на Козлодуй
Подписахме с американците за 7 блок на ...

Представителите на БЕХ и на американската компания "Уестингаус" подписаха споразумение, което ще даде възможност за ...

OkAlfred Smart Home
Покрай сухото дърво гори и суровото. -- българска пословица
EUR/BGNбез промяна1,95580USD/BGNспад1,76262
GBP/BGNспад2,75387JPY/BGNръст0,01434
RON/BGNспад0,43625CHF/BGNспад1,86872

Фиксинг на ЕЦБ от 03-07-2015

Всички