Видяна:23

- Бяхте ли потърсени за становище при изготвянето на учебната програма по литература, от която двайсетина експерти предложиха да отпаднат знакови произведения като "Майце си" и "Тютюн"?

- Синдикатът на българските учители не е участвал при разработването на новата програма по български език и литература. И затова, когато чухме, че редица произведения на Христо Ботев, Вапцаров, Смирненски, отпадат, първо изпаднахме в едно голямо недоумение, защото едностранно този въпрос не може да се обсъжда с 20, 50 или 500 учители по български език и литература. В българската образователна система съществува така наречената междупредметна интегративна връзка.

Когато изучаваме класиците - Ботев, Вазов, Смирненски и т.н, всичко това е свързано с дисциплината история. Когато учим Средновековие, знаем кои поети и писатели изучаваме от съответния период, когато учим Възраждане - знаем кои са писателите.

Цялата тази подмяна на програмата по български език и литература веднага рефлектира на изменението на програмата по история.

И понеже всичките тези произведения, които се цитираха в средствата за масова информация, че трябва да отпаднат, те са свързани с патриотичните и нравствени ценностни системи, които трябва да възпитава литературата, съответно историята, имаме последвоталност, системност, които не може някой с лека ръка в едната дисциплина да ги отхвърли, после в другата, в третата да замества с "Осъдени души". Ами я вземете историята къде точно е "Тютюн" на Димитър Димов, я вземете "Осъдени души" - отразява българската история ли, или отразява чуждопоклонничество или нещо друго. Така че, всичко това, което се прави, е било толкова некоректно, толкова непрофесионално. Винаги съм казвала - МОН трябва да се научи да цени социалния диалог и партниране.

- Това ли са хората - 20 души експерти, които трябва да определят какво да учат децата ни?

- Не би трябвало. Не знам по какъв принцип са ги подбирали. Когато седнат да се променя учебната програма по литература, трябва да седнат и историците.

- Някакъв друг мотив съзирате ли?

- Не, просто това е направено непрофесионално. Затова призовах всичко това - който каквото иска да прави в министерството, да го консултира със социалните партньори,защото все пак ние сме учители, разбираме от системата на средното образование, на взаимовръзката и взаимодействието между всички компоненти.Сега, извинявайте, но една родителска асоциация или едно НПО не може да ми диктува положенията в образованието, така, както аз не мога да диктувам на космонавтите какво да правят.

- Срещнахте ли се вече с новата министърка на образованието?

- На два пъти имахме среща. Втория път преди няколко дни на първия отраслов съвет с президента на КНСБ Пламен Димитров. Синдикатът връчи 15 свои искания на всички политически партии. Първото ни искане вече се осъществи, като гласуваха в парламента изменението в Наказателния кодекс - да се криминализира насилието върху учители, което е изключително важно.

Само за 2012-та посегателствата върху учители са около 100, най-често заради оценки и забележки. Насилието е осъществявано и от ученици, и от родители.

Прави ми впечатление, че министър Клисарова много бързо навлиза в някои съществени проблеми. Тя е един много добър управленец и организатор, системата има нужда от такъв. Съжалявам, че беше подведена с учебната програма, но всяка грешка има и прошка.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Чет, 4 Юли 2013 09:26:11 +0300

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Покрай сухото дърво гори и суровото. -- българска пословица
EUR/BGNбез промяна1,95580USD/BGNспад1,76262
GBP/BGNспад2,75387JPY/BGNръст0,01434
RON/BGNспад0,43625CHF/BGNспад1,86872

Фиксинг на ЕЦБ от 03-07-2015

Всички