Видяна:39

След разследване на ТV7 от миналата година най-доброто лекарство за високо кръвно вече се продава у нас и в страните от региона на еднаква цена.

Така на българите вече няма да им се налага да ходят до съседна Сърбия, за да си купят лекарството два пъти по-евтино. Аптеките, които не работят с касата у нас обаче протестират, защото губят пациенти.Хората с високо кръвно са най-потърпевши от двойно по-скъпите лекарства в България спрямо съседните страни.

След разследването на телевизията, НЗОК започна преговори с производителите и вносителите на лекарства. Според българския дистрибутор на лекарството така се стига до споразумение с фирмата цената на лекарството й за високо кръвно да бъде свалена на 50% и да се изравни с цената в Сърбия.

Тъй като България е страна от Европейския съюд и нашите цени са референтни за европейския пазар, фирмата производител не иска промяна на цената в Позитивния лекарствен списък, защото при по-ниската цена ще започне реекспорт на медикамента за страни от Съюза.

Фирмата компенсира намалението в натура или т. н. „рабат“. Така в момента българите с осигуровка плащат 10 лв. за опаковка от 14 таблетки от вноснтия медикамент за високо кръвно, а в аптеките, които не работят с касата лекарството може да се намери на свободна продажба на старата цена от 22 лв.Касата възстановява 25% от цената на лекарството по Позитивния лекарствен списък или по 6 лв. на опаковка, настояват засегнати фармацевти.Проверката на ТV7 обаче установи, че сметката им не е вярна, защото Касата възстановява 25% от цената на най-евтиния генерик или заместител на въпросното лекарство, което в момента е 1, 87 лв. Така "мерцедесът на лекарствата за високо кръвно" се продава у нас на пациентите с осигуровки на цената на генерика или за около 8 лв. Фармацевтите, които не работят с касата и губят клиенти смятат, че правата им са нарушени.Интересното е, че никой не иска да поеме отговорност за въпросните преговори.

Бившият директор на Здравната каса д-р Пламен Цеков твърди, че не си спомня за случая с въпросното лекарство за високо кръвно и не иска да го коментира.Дистрибуторът на медикамента у нас пък заяви, че ще продължи своята практика,

докато Комисията за цените на лекарствата към Министерство на здравеопазването не наложи правилото медикаментите по каса и на свободна продажба да са на една цена.Чака се и решението на новото ръководство на НЗОК дали ще приеме установената практика на преговори с вносители и производители на лекарства.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Вт, 6 Авг 2013 16:36:38 +0300

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Отказаха ваксина за сърдечно болни и недоносени деца
Отказаха ваксина за сърдечно болни и недоносени ...

Здравното министерство и НЗОК отказаха да включат в Наредба 38 финансирането от Касата на специална ...

Здравната каса даде 11 млн. лв. на болниците
Здравната каса даде 11 млн. лв. на ...

В края на миналата година Здравната каса е превела 11 125 000 лв. на лечебните ...

Безплодие тормози 300 хиляди семейства
Безплодие тормози 300 хиляди семейства

Раждаемостта в България спада, а българките все по-малко планират своята бременност, сочат проучванията. Проблемът със ...

Депутатите решиха: Няма да се пуши на закрито!
Депутатите решиха: Няма да се пуши на ...

Пленарната зала отхвърли поправките за пушенето. Минути преди гласуването здравната министърка Таня Андреева, която заяви ...

OkAlfred Smart Home
Покрай сухото дърво гори и суровото. -- българска пословица
EUR/BGNбез промяна1,95580USD/BGNспад1,76262
GBP/BGNспад2,75387JPY/BGNръст0,01434
RON/BGNспад0,43625CHF/BGNспад1,86872

Фиксинг на ЕЦБ от 03-07-2015

Всички