Видяна:21

Сериозни глоби се предвиждат за родителите, които не ваксинират децата си. Годишно се съставят 10 акта при пропуск на задължителните имунизации. Първото нарушение струва на семействата 50 лева, а за второ глобата е 100 лева. Имунизациите спасяват повече от 3 милиона живота в света всяка година. Ежегодно близо 10 милиона деца умират преди да навършат 5 години. 1.40 млн. от тях са имали заболявания, които биха могли да се предотвратят чрез ваксинация.

Близо 20% от децата по света нямат достъп до имунизации, сочи статистика на УНИЦЕФ. Често това са деца, които живеят в бедни махали. Експертите са убедени, че имунизациите намаляват детската смъртност.

Според данни на здравното министерство близо 20 процента от ромските деца няма нито една имунизация, но глобите за родителите им са на практика несъбираеми.

„Макар и колко е ефективно да направиш акт в ромската махала, сами можете да си направите сметката, в повечето случаи са неработещи. Имунопрофилактиката нашия проблем за ромските махали”. В столичния квартал Факултето майките твърдят, че децата им са имунизирани с пълния брой ваксини.

Понякога актове се съставят и на личните лекари при доказана безотговорност при намирането на пациентите или неспазване на изискванията за съхранение на ваксините.Теодора е имунизирала малкия Калоян, защото се притеснява той да не се разболее от морбили.

„ Има си болести, които просто трябва да се ваксинират, най-малкото за да иде в детска градина. Това е едно от основните изисквания. Това е и единствения начин, който е измислен за предпазване от детски болести”, обосновава решението си Теодора.

Преди три години у нас, заради пропуснати ваксини, от морбили умират 20 деца.

„Когато в България разболяха 24 хиляди души,това е нещо което не трябва да допускаме”, категоричен е проф. Мира Кожухарова.

Тъй като заболяването е силно заразно, за да се предотврати разпространението на морбили, е нужно срещу тази инфекция да бъде имунизирано поне 95% от населението. За последните десет години случаите на морбили са намалели с повече от 96 на сто.

Източник: БИКПоследно обновена на: Пон, 22 Апр 2013 18:05:54 +0300

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

OkAlfred Smart Home
Покрай сухото дърво гори и суровото. -- българска пословица
EUR/BGNбез промяна1,95580USD/BGNспад1,76262
GBP/BGNспад2,75387JPY/BGNръст0,01434
RON/BGNспад0,43625CHF/BGNспад1,86872

Фиксинг на ЕЦБ от 03-07-2015

Всички