Видяна:28

Сложна е ситуацията със снегопочистването в Централна и Източна България заради влошената метеорологична обстановка, заяви министър Лиляна Павлова пред журналисти. На много места няма ток. В Сливенско закъсаха 50 ТИР-а, в други региони започнаха да затварят училища. 9 влака пък са спрели на различни гари заради повреди. Оранжев код е обявен в 12 области за четвъртък.

В областите Велико Търново, Кърджали, Търговище и Шумен са затворени пътищата за тежкотоварните автомобили. В областите Шумен, Разград и Търговище има затворени пътища и за леки автомобили. Заради силния вятър пътищата няма как да бъдат почистени, тъй като се образуват снегонавявания, призна Павлова, цитирана от "Фокус".

Тя посъветва всички, на които не им се налага да пътуват спешно, да избягват пътуванията до утре на обяд. Очаква се тогава метеорологичната обстановка да се подобри и пътищата да бъдат разчистени.

Затворен за движение за тежкотоварни автомобили е Дунав мост, както и участъкът от пътя при Бяла, съобщи инж. Лазар Лазаров, директор на Пътната агенция. Пътищата в областите Русе и Варна може да бъдат затворени за движение, по преценка, уточни той.

С до 8 часа закъснение се движат някои автобуси, заради непочистени пътища, съобщи председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова. Варна, Шумен, Ветрино, Силистра Търговище, Разград, Русе, Бяла – всичко това в момента е малък ад. Автобусите се движат със закъснения по 5, 7, 8 часа за разстояния от 100 км. Въпреки че пише, че пътят Шумен-Варна е отворен, той е затворен – те връщат автобусите. На Бяла също не пускат никой, разказа тя.

Топалова добави, че по пътя Шумен–Варна автобусите стоят на едно място и не могат да тръгнат нито напред, нито назад. „Това е много голям проблем и винаги става, защото не чистят пътищата. Тук се обаждаме на националния телефон на Агенция „Пътна инфраструктура”, те ни препращат на регионалните. Всички регионални дават заето – просто са си оставили слушалките отворени”, каза още тя.

"Изключително усложнена е пътната обстановка в област Сливен. Тапа от автомобили се е образувала по пътя в посока Бургас", съобщи областният управител Марин Кавръков. Автобус с ученици на два пъти е освобождаван от преспи на пътя между сливенските села Гавраилово и Чинтулово, а 50 ТИР-а закъсаха в района на Мокрен, където е подстъпът към Котленския проход. Там два от камионите катастрофираха и блокираха движението. Затворен е и пътят Петолъчката – Тича – Котел – Омуртаг. Има затънали в преспите коли в района на село Калояново.

Кавръков допълни, че всички изходи от Сливен са непроходими, а навяванията впоследствие от силния вятър усложняват изключително много обстановката в региона. Той препоръча да не се пътува извън Сливен.

От Пътната агенция съобщиха, че се забранява движението на товарни превозни средства над 3,5 тона на територията на област Търговище. Забраната ще е в сила до 20 часа. Такава забрана бе въведена по-късно и за цялата Кърджалийска област.

Около 150 селища, включителнo и малки махали, са с нарушено електрозахранване основно в областите Смолян, Кърджали, както и в планинските части на области Хасково, Стара Загора, Сливен и Бургас, на територията, обслужвана от ЕВН, съобщиха от електроразпределителното дружество към 17 ч.

На много места ситуацията е усложнена допълнително от паднали дървета по електропроводите. 80 аварийни екипа работят, включително по възстановяване на счупени стълбове от мрежата.

През следващите два дни няма да се провеждат учебни занятия в Шуменска община. 11 училища в областите Силистра и Варна, както и в общините Момчилград, Стара Загора, Кърджали и Баните, затвориха врати заради усложнената обстановка, уточниха от просветното министерство. Заради очакваното влошаване на метеорологичната обстановка за два дни от утре се прекратяват учебните занятия в общините Силистра, Алфатар, Ситово, Главиница и Дулово. Нуждаещите се от хемодиализа, за които са предвидени процедури в следващите дни, ще бъдат превозени в болницата в Силистра. Родилките от областта с предстоящи термини се пренасочват в болниците в Силистра, Дулово и Тутракан.

Бързият влак от София към Варна спря близо до гара Левски заради технически проблем с локомотива, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Четири влака спряха между Чумерна и Шивачево малко преди гара Сливен заради липса на напрежение в контактната мрежа поради лоши атмосферни условия. Всички влакове са сутрешни. На различни гари спряха два влака по линия София – Бургас и още два - от Бургас до София и от Пловдив към Варна.

В 13 области от източната част от страната за днес е в сила оранжев код за опасни метеорологични явления - обилни валежи, снежни виелици и поледица. Най-силен вятър има по Черноморието.

За четвъртък от НИМХ обявиха оранжев код за 12 области - Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Търговище, Разград, Добрич, Силистра, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол. В останалата част от страната не са прогнозирани опасни метеорологични явления.

Източник: дир.бг / БИКПоследно обновена на: Ср, 19 Дек 2012 20:01:56 +0200

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Покрай сухото дърво гори и суровото. -- българска пословица
EUR/BGNбез промяна1,95580USD/BGNспад1,76262
GBP/BGNспад2,75387JPY/BGNръст0,01434
RON/BGNспад0,43625CHF/BGNспад1,86872

Фиксинг на ЕЦБ от 03-07-2015

Всички