Видяна:36

Еврокомисар Мойра Гейгън-Куин заявява, че знанията са главният фактор за европейската конкурентоспособност

Автомобилостроенето е най-силното инвестиционно перо.

В условията на непреодоляна икономическа и финансова криза големите дружества със седалище в Европейския съюз продължават да разчитат на научноизследователската и развойната дейност. Целта им е така да поддържат висока конкурентоспособност. Най-новите данни показват, че индустрията е повишила инвестициите си в НИРД с 8.9 % през 2011 г. в сравнение с увеличението от 6.1 % през 2010 г. С това повишение европейските дружества почти се изравняват с предприятията от САЩ (прираст 9 %), надхвърлят средния световен прираст (7.6 %) и значително изпреварват японските предприятия (прираст 1.7 %). В отраслите с висока интензивност на НИРД се наблюдаваше увеличение на заетостта над средното.

Това са основните констатации от изготвения от Европейската комисия „Сравнителен анализ на ЕС на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност в промишлеността“, включващ 1500-те най-големи глобални инвеститори в НИРД. Сред водещите 50 дружества в света има 15 от ЕС, 18 от САЩ и 12 от Япония.

Японският производител на автомобили Toyota оглавява класацията, а Volkswagen – най-добре представилото се дружество от ЕС, е на трето място с инвестиции от 7.2 милиарда евро.

Според неотдавна обявени от Евростат данни публичните и частните разходи за научноизследователска дейност в ЕС са нараснали общо до 2.03 % от БВП в сравнение с 2.01 % през 2010 г. Това се дължи главно на увеличението на разходите в частния сектор.

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин:

Знанията са главният фактор за европейската конкурентоспособност, затова повишението на инвестициите в НИРД от страна на дружествата от ЕС е основно оръжие в битката ни за икономически растеж и работни места. Сега ние трябва да отговорим на амбициите на частните предприемачи с увеличение на инвестициите в НИРД на национално и европейско равнище. Ръководителите на ЕС трябва да изпратят силен сигнал, одобрявайки амбициозен бюджет за „Хоризонт 2020“ – бъдещата ни програма за научни изследвания и иновации.

Данните от сравнителния анализ за общия размер на инвестициите на дружествата показват, че САЩ все още изпреварват ЕС (178.4 милиарда евро срещу 144.6 милиарда евро), което се обяснява с високия брой на високотехнологичните предприятия в САЩ. Дружествата с най-голям прираст на разходите за НИРД сред първите 100 са в сектора на информационните и комуникационните технологии, а именно Huawei (48.4 %), Apple (36.3 %) и STMicroelectronics (34.5 %). Други дружества сред първите 100 с големи увеличения на инвестициите в НИРД са с дейност в производството на автомобили и автомобилни части, като някои са със седалище в ЕС, например BMW (21.6 %) и Renault (19.4 %).

В ЕС повишението на разходите за НИРД през 2011 г. се дължи най-вече на производството на автомобили (прираст 16.2 %), което има най-големия дял от инвестициите в НИРД в ЕС (25 %). Дружествата със седалище в Германия, чийто дял е около една трета от общия размер на частните инвестиции в НИРД, са увеличили разходите си в тази област с 9.5 %. Дружествата от Обединеното кралство и Франция, които също имат висок дял в частните инвестиции, са отчели увеличение съответно от 13.1 % и 7.6 %.

Сравнителният анализ от 2012 г. е извършен въз основа на извадка от 1500 дружества – най-големите инвеститори в НИРД в света, на които се падат почти 90 % от общите разходи за НИРД, извършвани от предприятията в целия свят. В анализа се измерва общата стойност на глобалните им инвестиции за НИРД, финансирани със собствени средства, независимо от мястото на извършване на съответните НИРД. От 1500 дружества 405 са със седалище в ЕС, 503 в САЩ, 296 в Япония и 296 в други части на света, в т.ч. Швейцария, Южна Корея, Китай, Индия и 23 други държави. Всяка от анализираните държави е инвестирала най-малко 35 милиона евро в НИРД през 2011 г.

Данните от анализа показват, че като цяло растежът на заетостта е по-висок в секторите с висока интензивност на НИРД. Общата заетост за извадка от 815 анализирани дружества е нараснала с 22.3 % през периода 2003–2011 г. благодарение най-вече на увеличението в отраслите с висока интензивност на НИРД (36.1 %). В извадката с дружества от ЕС растежът на заетостта е бил много висок във високотехнологичните сектори (38 %). Заетостта е нараснала с 20 % в секторите със средна интензивност и с 19 % в секторите с ниска интензивност на НИРД.

Ново изследване показва, че Европейският съюз е привлекателно място за НИРД за предприятията извън ЕС и че чуждестранните инвестиции в тези дейности са голям източник на заетост и конкурентоспособност в Европа. Дружествата от САЩ например са увеличили разходите си за НИРД в ЕС от 12 милиарда долара през 2000 г. до 23 милиарда долара през 2008 г. Те харчат за тези дейности десет пъти повече в Европейския съюз отколкото в Китай и Индия, взети заедно. Неотдавнашно проучване сред водещите дружества от ЕС показа значителното положително въздействие на публичните инвестиции в НИРД върху частните инвестиции в НИРД, в т.ч. фискални стимули, безвъзмездни средства от държавния бюджет, финансова помощ от ЕС и публично-частни партньорства на национално равнище и на равнище ЕС.

„Хоризонт 2020“ е новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации, представена от Комисията като част от предложението ѝ за бюджетната рамка за 2014–2020 г. За да бъдат стимулирани научните изследвания и иновациите като фактор за осигуряване на икономически растеж и работни места, Комисията предложи бюджет от 80 милиарда евро, при положение че предвидените средства за сега действащата Седма рамкова програма са 55 милиарда.

Европейският съюз си постави за цел публичните и частните разходи за научноизследователска дейност да достигнат общо 3 % от БВП през 2020 г. Този основен показател по стратегията „Европа 2020“ трябва своевременно да бъде допълнен от основен показател за иновациите, който в момента се разработва.

Повече за програмата може да научите от страницата на програмата: The EU Framework Programme for Research and Innovation и от страницата на министерството на образованието, младежта и науката Хоризонт 2020.

Източник: bnews / БИКПоследно обновена на: Нед, 16 Дек 2012 10:33:38 +0200

Коментари - 0


Все още няма коментари

И Швейцария ще бори социалния туризъм
И Швейцария ще бори социалния туризъм

Берн реши да спре социалните помощи за граждани на Европейския съюз, които търсят работа в ...

Блестяща Цвети стигна до исторически първи финал в Сидни
Блестяща Цвети стигна до исторически първи финал ...

С победата си на Квитова Цвети не само се класира за първия си финал в ...

Лондон се готви за безредици, полицията на крак
Лондон се готви за безредици, полицията на ...

Британската полицията е приведена в състояние на повишена готовност, след като съдът призна за законосъобразни ...

Напук на забраните, пушенето по света цъфти
Напук на забраните, пушенето по света цъфти

Българките, заедно с гъркините и французойките са сред най-пушещите жени в света, показва изследването на ...

Баба играе на борсата, изкара $1 млн.
Баба играе на борсата, изкара $1 млн.

Възрастна германка стана един от най-заможните хора в страната си с игра на борсата. Фрау ...

Инвеститорите загърбват златото
Инвеститорите загърбват златото

През тази година благородният метал стигна до най-ниската обезценка от 32 години и прогнозите са ...

Авиокомпания пуска интернет по време на полет
Авиокомпания пуска интернет по време на полет

Собствениците на "Джет блу" обещават, връзката, наречена Fly FI, да бъде със завидна скорост и ...

Подписахме с американците за 7 блок на Козлодуй
Подписахме с американците за 7 блок на ...

Представителите на БЕХ и на американската компания "Уестингаус" подписаха споразумение, което ще даде възможност за ...

Авиокомпания пуска интернет по време на полет
Авиокомпания пуска интернет по време на полет

Собствениците на "Джет блу" обещават, връзката, наречена Fly FI, да бъде със завидна скорост и ...

Леонардо ди Каприо става пилот
Леонардо ди Каприо става пилот

Леонардо ди Каприо става пилот, като ще се включи в отбора, формиран в Монако от ...

Ако искаме да имаме наука, трябва да виждаме бъдещето
Ако искаме да имаме наука, трябва да ...

Важно е да спазваме ясни и точни правила за оценка и финансиране на научните изследвания. ...

Бюджетът на община Пловдив - публично обсъждане довечера
Бюджетът на община Пловдив - публично обсъждане ...

В 17:00 часа в залата на Общински съвет Пловдив на ул. Авксентий Велешки бюджетът на ...

Покрай сухото дърво гори и суровото. -- българска пословица
EUR/BGNбез промяна1,95580USD/BGNспад1,76262
GBP/BGNспад2,75387JPY/BGNръст0,01434
RON/BGNспад0,43625CHF/BGNспад1,86872

Фиксинг на ЕЦБ от 03-07-2015

Всички