Видяна:31

"Сривът в знанията вече започва в четвърти клас", алармира "Сега". Знанията на българските ученици вече се сриват още в началното училище, а не в прогимназията, както беше досега.

Доказателство за рязкото влошаване на качеството на българското образование са резултатите от авторитетното международно изследване на уменията за четене на 10-годишните PIRLS 2011. От  2006 г. до сега българчетата падат с цели 12 места - от 10-о на 22-ро място (от 49 държави и региона), и вече не са част от световния елит по четивна грамотност.

Макар и да е далеч от най-слабите, България отстъпва сериозно и по дял на учениците, които са постигнали най-високи резултати. Вчера българското Министерство на образованието не коментира изследването - на сайта на МОМН не се появи никаква информация.

"Децата ни рязко изпростяват", констатира "Труд". Българчетата стават все по-неграмотни - както сочат данните от последното международно проучване.

То се проведе м.г. в 48 държави, а у нас на тестовете се явиха 5261 малчугани.

Страната ни обаче е доста над средното ниво - на 22-ра позиция. Но тъй като има държави с еднакъв брой точки, реално сме на 16-а.

Една от причините е, че за много от децата майчиният език е различен от българския и те не се справят. Знам, че 15-годишните едва кретат на дъното на грамотните, а на националните изпити винаги има дъжд от двойки. Според зам.-министъра на образованиеето Милена Дамянова учителите не преподават ефективно. 

"Тенденцията за спад в постиженията и на четвъртокласниците се доказва и в нашите анализи, които започнахме да правим още преди 2 г. В резултат на констатациите предприехме редица мерки като задължителната детска градина за 5-годишните, целодневната организация, осъвременяването на учебните програми, а след тях и на учебниците, за което МОМН беше критикувано не веднъж, но за съжаление те ще дадат своя резултат едва на следващото изследване през 2016 г. Все пак обаче се радвам, че България изпреварва дори държави като Франция и Австрия", коментира тя.

 

 

 

 

 

 

Източник: Бик.бг / БИКПоследно обновена на: Ср, 12 Дек 2012 07:49:32 +0200

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Покрай сухото дърво гори и суровото. -- българска пословица
EUR/BGNбез промяна1,95580USD/BGNспад1,76262
GBP/BGNспад2,75387JPY/BGNръст0,01434
RON/BGNспад0,43625CHF/BGNспад1,86872

Фиксинг на ЕЦБ от 03-07-2015

Всички