Видяна:20

Депутатите от ГЕРБ приеха последния и най-голям бюджет за мандата си с минимален брой промени между първо и второ четене.

Както и при разглеждането му преди няколко седмици, основните критики на левите партии бяха, че управляващите са приели антисоциален бюджет, а десницата обвини ГЕРБ, че окончателно са пропуснали да изпълнят обещаните през 2009 година реформи.

"Бюджет 2013 със сигурност няма да пречи на икономиката и дори създава предпоставки за нейния растеж. Той е настроен така, че да стимулира доходите. Има предпоставки, понеже харчи повече, отколкото изземва, да стимулира потреблението като един от елементите на растежа", коментира заместник-министърът на финансите Владислав Горанов веднага след края на гласуването.

Министърът Симеон Дянков напусна Народното събрание, без да направи изявление, а от Бургас премиерът Бойко Борисов коментира, че бюджетът е съставен по най-добрия възможен начин в сегашните условия.

В сегашния бюджет единственият опит за реформа бе направен в сферата на въоръжените сили с въвеждането на минимална пенсионна възраст за военнослужещите. Обещаните преструктурирания в образованието, здравната система и сигурността ще са задачи на следващото правителство.

Обсъждането на бюджета продължи с дебати, като за общата им продължителност от 4 часа народни представители от ГЕРБ взеха думата точно три пъти.

Кой получава повече

Между първо и второ четене народните представители одобриха допълнителни разходи, но те са за сметка на резерва на неотложни фискални мерки. Така бюджетният дефицит остава на първоначално заложените нива - 1.1 млрд. лв., или 1.3% от БВП. Най-много допълнителни средства - 30 мл. лв., ще се насочат за строителство и ремонт на детски градини. Други 17 млн. ще се отделят за цифровизация на телевизионния ефир, половин милион ще си разделят четири висши училища.

И отляво, и отдясно опозиционните партии поискаха ГЕРБ да увеличи помощите за малки деца до двегодишна възраст от 240 лв. на 310 лв., но управляващите отказаха това, въпреки че в Народното събрание бе допусната група от майки с техните бебета, които поискаха тази мярка. Държавният стимул за отглеждане на дете пък остава 35 лева въпреки исканията той да се увеличи на 50 лв.

На по-големи заплати през 2013 г. ще могат да се радват учителите, за които увеличението ще е средно с 35 лв., военните, които получават увеличение с 9%, а за гражданските лица в Министерството на отбраната заплатите ще се вдигнат със 7%.

Празнично бързане

За разлика от предишните три години ГЕРБ предложиха за гласуване първо бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на здравната каса, а републиканският бюджет бе оставен за четвъртък. Късно следобед в сряда обаче парламентарните групи се разбраха да започнат и последния бюджетен закон, за да може гласуването в четвъртък да приключи рано и да не пречи на отбелязването на Никулден.

Финансовият министър Симеон Дянков бе оставен сам в парламента от колегите си министри и премиера Бойко Борисов, като единствено социалният министър Тотю Младенов присъства на гласуването на бюджета на ДОО.

Какво поиска опозицията

Депутатите не приеха нито едно искане на опозицията. Бившият министър на финансите Пламен Орешарски предложи в бюджета да се планират 1.1 милиарда лева повече бюджетни приходи от акцизи и ДДС. Това според него е сума, която лесно може да се събере, ако държавата се нагърби със сериозни мерки срещу укриването на данъци. От БСП поискаха разпределението на допълнителните средства да се насочи към социални мерки, здравеопазване и инвестиции.

ДПС пък предложиха вътрешни размествания, при които правителството да намали субсидиите си за държавни предприятия, а спестените средства да се насочат за подпомагане на земеделските производители и държавните висши училища.

Източник: Капитал / БИКПоследно обновена на: Пет, 7 Дек 2012 22:48:21 +0200

Коментари - 0


Все още няма коментари

Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, но след Кличко
Кубрат: Ще се бия и срещу Поветкин, ...

„Няма проблем да се бия с Поветкин. Такъв мач е възможен и реален, но не ...

Празнуваме Антоновден, пази ни от болести
Празнуваме Антоновден, пази ни от болести

На 17 януари Православната църква чества паметта на Свети Антоний Велики - Антоновден. Празнуват всички, ...

Президентът скара българските работодатели
Президентът скара българските работодатели

Работодатели атакуваха президента за лобизъм.

Банго Васил е! Ромите празнуват!
Банго Васил е! Ромите празнуват!

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи ...

Баба играе на борсата, изкара $1 млн.
Баба играе на борсата, изкара $1 млн.

Възрастна германка стана един от най-заможните хора в страната си с игра на борсата. Фрау ...

Инвеститорите загърбват златото
Инвеститорите загърбват златото

През тази година благородният метал стигна до най-ниската обезценка от 32 години и прогнозите са ...

Авиокомпания пуска интернет по време на полет
Авиокомпания пуска интернет по време на полет

Собствениците на "Джет блу" обещават, връзката, наречена Fly FI, да бъде със завидна скорост и ...

Подписахме с американците за 7 блок на Козлодуй
Подписахме с американците за 7 блок на ...

Представителите на БЕХ и на американската компания "Уестингаус" подписаха споразумение, което ще даде възможност за ...

OkAlfred Smart Home
Покрай сухото дърво гори и суровото. -- българска пословица
EUR/BGNбез промяна1,95580USD/BGNспад1,76262
GBP/BGNспад2,75387JPY/BGNръст0,01434
RON/BGNспад0,43625CHF/BGNспад1,86872

Фиксинг на ЕЦБ от 03-07-2015

Всички